Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Óvoda

Cím: 5540 Szarvas, Szabadság út 6-8.
Telefonszám: 66/312 332
E-mail cím: gyakorlo(kukac)gff-szarvas(pont)hu
Web: www.gyakorloovi-suli.hu
Bázisóvoda vezető: Bíró Gyula, birogyulameister@gmail.com
Zöld Óvoda mentor: Bajomi Nagy Éva (bajominagyeva@gmail.com)
Intézmény vezető: Bíró Gyula igazgató, főiskolai mestertanár biro.gyula@gff-szarvas.hu
Zöld Óvoda mentor: Bajomi Nagy Éva igazgató-helyettes, vezetőtanár gyakorlo@gff-szarvas.hu 

„A gyermekek és a pedagógusképzés szolgálatában…”

Intézményünk 2006-ban nyerte el először a Zöld Óvoda címet. A háromévenként megújuló pályázati ciklus után 2013-ban elnyertük az Örökös Zöld Óvoda címet is. Mint  a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda intézményegysége, a pedagógusképzés színtereként már a 90-es évektől bekapcsolódtunk az országos hatáskörű, a környezeti nevelési tartalmakat előtérbe helyező civil szerveződésbe, a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségébe (KOKOSZ), s ezen belül tagjai lettünk az Óvodai Munkacsoportnak is. Környezeti nevelőmunka iránti elkötelezettségünket jelezte a nevelőtestületünk által 1999-ban elkészített TESZ (Tevékeny Együttműködés Szemléletformálással) nevelési program, amely az óta is óvodai nevelőmunkánk egyik sarkköve, segítője a pedagógusjelöltek attitűdformálásának. Rendszeresen jelennek meg a fenntartható fejlődés óvodai programjaihoz kapcsolódó kiadványaink, oktatófilmjeink, melyek szakvezető óvodapedagógusaink gyakorlati munkájának lenyomatai.

Intézményünkben működik a Gyermekkert Regionális Módszertani Központ. Kiemelt együttműködő partnerünk a Körös-Maros Nemzeti Park és a szarvasi arborétum. Együttműködünk a Gál Ferenc Főiskola alkalmazott tudományi kutatásaiban, a szaktanszékek módszertant is támogató innovációiban.

Nevelőtestületünk mindig is nyitott volt a régiónkhoz tartozó intézményekkel való együttműködésben. Az Oktatási Hivatal bázisintézményeként, minősített referenciaintézményként rendszeresen tartunk bemutatókat, szakmai beszélgetéseket az érdeklődő pedagógusok számára. Óvodásaink évente kétszer egy hetes erdei óvodában ismerhetik meg a közvetlen környezetük flórájának és faunájának a világát, melynek tematikáját, a tapasztalatszerzési lehetőségeit szívesen népszerűsítjük. 

A Békés megyei Zöld óvodákkal a személyes kapcsolat erősítésére nyílik lehetőségünk a hallgatóink szakmai gyakorlatának látogatásakor.  

Intézményünk Regionális Gyermekkert Módszertani Központként támogatja a térség, régió környezetpedagógiai szakmai munkáját, szoros együttműködésben a Szent István Egyetem Tájépítészeti Kar által fenntartott Szarvasi Arborétumával és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságával.

Bázisintézményként szeretnénk a szoros szakmai kapcsolatot erősíteni a megye Zöld Óvodáival (17), valamint támogatni, segíteni mindazokat az óvodákat, amelyek a „zöld úton” haladnak.