Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde Körúti Tagóvodája

Cím: 3100 Salgótarján, Fáy András körút 35.
Telefonszám: 32/312 798,
E-mail cím: korutiovi(kukac)stovodak(pont)hu
Bázisóvoda vezető: Zsótér Melinda
Zöld Óvoda mentor: Fábián Zoltánné, korutiovi@stovodak.hu

 

Óvodánk Salgótarján egyik zöldövezeti lakótelepén helyezkedik el. Tevékenységközpontú Pedagógia Programunk speciális céljai között szerepel a környezettudatosságra és egészséges életmódra nevelés, az ezekhez kapcsolódó jó szokások kialakítása óvodáskorban. A gyermekek környezettudatos nevelésének alapja a természet megismerésére, szeretetére, tiszteletére nevelés. Zöld jeles napi rendezvényeik mellett a „Zöldség-gyümölcs fesztiválunk”, a”Városi Mű-falmászó Találkozó” és a „Fussunk együtt” rendezvényeink révén aktívan bevonjuk a családokat, és a lakótelep lakosságát is.

Munkánk elismeréseként már 2006-ban megkaptuk a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint az Oktatási Minisztérium által meghirdetett „Zöld Óvoda” címet, melyet 2010-ben és 2013-ban megújítottunk. 2014-ben sikerült elnyernünk az „Örökös Zöld Óvoda”, valamint a „Madárbarát Óvoda” címet is.

2015-ben a Körúti Tagóvoda minősített referencia intézmény is lett, éppen a „Környezetvédő óvodások tábora” jó gyakorlatunk által.

A Zöld Óvoda és Ökoiskola program kiterjesztése érdekében megvalósuló SH/4/5 projekt keretében az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Zöld Óvoda roadshow-t indított, hogy az óvodák megismerhessék a legjobb környezeti nevelési gyakorlatokat.  A roadshow egyik állomása Salgótarjánban a Madarak és Fák napján volt, melynek megszervezésére intézményünket kérték fel. A nagy sikerű rendezvényünk hatására Salgótarján valamennyi nem „zöld” tagóvodája „zöldülni” szeretne. Örömmel segítjük őket folyamatosan ebben a kezdeményezésükben.

Értékteremtő és értékőrző pedagógiai gyakorlatunk kiterjesztése már évekkel ezelőtt elkezdődött tudásmegosztó tevékenységeink által. Konferenciákon, szakmai műhelymunkákon, szakmai napokon és egyéb képzéseken, rendezvényeken adtuk közre környezettudatos nevelésünk gyakorlatát.

Városi Zöld Óvoda munkaközösséget vezetünk, ahol környezettudatos óvodai nevelésünk terén elért eredményeink átadása, valamint más intézmények segítése, támogatása történik a környezettudatos szemlélet kialakításában. Tapasztalataink, ötleteink átadása nem csak elméleti, hanem elsősorban gyakorlati formában történik.

Tagóvoda-vezetőként irányítom azt a pedagógiai és szakmai munkát, mely által a mesterprogramomban tervezett környezeti neveléssel kapcsolatos célkitűzéseink példaértékű munkát végző közösségünk által megvalósulhat. Az 5 évre tervezett innovatív környezettudatos tevékenységeink és programjaink gazdagítják szakmai repertoárunkat, a gyermekek ismereteit és élményeit. 

A Salgótarjáni Összevont Óvoda által benyújtott Erdei óvodai minősítés pályázatának elkészítésében megalkotó- és megvalósítóként is részt vettünk. A minősítésre való felkészülést is a mi óvodánk vállalta.

A 2016 óta eltelt időszakban folytatódtak tudásmegosztó tevékenységeink, mind elméleti, mind pedig gyakorlati vonatkozásban. 

Mentorként segítjük a Zöld Óvoda pályázatban részt vevő és hozzánk forduló óvodákat, vagy egyéb programok megszervezésében és megvalósításában is segítséget nyújtunk.

Továbbra is szervezzük szakmai összejöveteleinket, melyek témái mindig az adott aktuális jeles napokhoz kapcsolódnak témában. Meghívott előadóink között szép számmal voltak és vannak a fenntartható nevelést fontosnak tartó személyek, akik élményteli beszámolóikkal színesítik rendezvényeinket.

Kapcsolatunk a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal és a Novohrad Nógrád Geoparkkal rendszeresek, tartalmas együttműködésükkel segítik környezeti nevelésünket.