Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda

Cím: 4233 Balkány, Fő u. 11.
Telefonszám: 42/561 004
E-mail cím: ovi(kukac)sztjacint.t-online(pont)hu
Bázisóvoda vezető: Pásztor Lászlóné

Zöld Óvoda mentor: Balla Andrásné

 

Intézményünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye délkeleti részén, kisvárosi környezetben fekszik. A település kiterjedt tanyavilággal rendelkezik, a lakosság jelentős része ma is foglalkozik állattartással, növénytermesztéssel. Ipari vállalat, nagyüzem, gyár nincs a városban, a munkavállalók a környező nagyobb városokban találhatnak állást. Nagy számban vannak őstermelők, vállalkozók.

Három telephelyen, hat óvodai csoportban összesen 159 gyerek neveléséről, fejlesztéséről gondoskodunk. Jó hírnevünket az is bizonyítja, hogy évek óta teljes a kihasználtság. Tárgyi feltételeink megfelelőek, esztétikus, tiszta, jól felszerelt környezetben végezhetjük nevelő- fejlesztő munkánkat. A gyerekek fejlesztéséhez tartós, modern játékeszközök, képességfejlesztő játékok állnak rendelkezésünkre.

Egészségmegőrző és prevenciós munkánk eszköze a só-szoba, mozgásfejlesztő eszközök, udvari játékok, közlekedési pálya, kerékpárok, Kneipp-taposóút. Hatalmas zöld területtel és parkosított előkerttel biztosítjuk a szép, esztétikus környezetet, Minden zöld ünnepet projekt formában dolgozunk fel a szülők bevonásával. Lasange-gyógynövénykertünkböl szedett virágokból teákat és illatosítókat készítünk.  Évszakoknak megfelelően sziklakertet, őshonos növényeinkből parkot hoztunk létre. Pedagógusaink folyamatosan képzik magukat, jelenleg a kertpedagógia módszereivel és adaptálásával foglalkoznak.

Családi napokkal, számtalan kirándulással, nyári táborozással, horizontális tanulással gazdagítjuk a gyerekek, családok és az alkalmazotti közösség életét.

A helyi lehetőségeket feltérképezve határozzuk meg a környezeti nevelési programjainkat. Építünk a családok segítségére, aktívan bevonjuk őket a tevékenységekbe, rendezvényeinkbe. A csoportok a gyerekek igényeihez, ismereteihez, érdeklődéséhez igazodva alakítják ki a „zöld” tevékenységeket, eseményeket. A napi nevelőmunka egészét áthatja a környezettudatos az egészségtudatos, energiatakarékos szemlélet. Eredményeinket, tapasztalatainkat, ötleteinket szívesen megosztjuk más óvodákkal is.

Vetített előadás a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda bázisintézményi tevékenységéről, 2018