Tapolcai Kertvárosi Óvoda

Cím: 8300 Tapolca, Darányi Ignác utca 4. Telefon: +36-87/321-303

E-mail: kertvarosi@tapolcaiovodak.hu

Bázisóvoda vezető: Horváth Zoltánné

Zöld Óvoda mentor: Szokolszkyné Hangodi Éva   evahangodi@gmail.com

 

Az Agrárminisztérium Veszprém megye Zöld Óvoda Bázisintézménye, a Tapolcai Kertvárosi Óvoda, mely 3 intézményegységet foglal magába.

Székhely intézményünk 2010-ben nyerte el először a Zöld Óvoda megtisztelő címet, melyet azóta is büszkén viselünk. 2021. óta vagyunk az Örökös Zöld Óvoda cím elkötelezett birtokosai.

2022. májusában felkérést kaptunk Bázis Óvodai feladatok ellátására, mely intézményünk részéről szakmai megerősítést nyert.

Óvodánk Tapolca központjában, a kertváros csendes, nyugodt környezetében helyezkedik el. A város egyes létesítményei, kulturális intézményei, a Tópart, Tavasbarlang gyalogosan is könnyen elérhetők. Jó lehetőséget kínálva élményszerző sétákra. A családi házas övezetben, olyan természeti környezetben helyezkedik el, amely adottságok lehetővé teszik az állat- és növényvilág közvetlen tapasztalás útján való megismerését, megszerettetését, óvását és védelmét.

Intézményünkben kiemelt szerepet kap a játékos és szemléletes környezeti nevelés, mely egyben erősségünk is. Nevelésünk egész folyamatában óvodánk alkalmazotti közössége elkötelezett a környezettudatos magatartás, az egészségtudatos életvitel alakítása és a fenntarthatóság pedagógiája iránt. Arra is törekszünk, hogy az óvodai tevékenységeinkbe a hungarikumok is beépüljenek. Előtérbe helyezzük a helyi sajátosságokat, természeti értékeket és jelentős hangsúlyt fektetünk megismerésükre, megőrzésükre. Kiemelt szerepet kapnak nálunk a természet- és környezetvédelmi feladatok, továbbá nagy figyelmet fordítunk az óvodánk környezetében lévő egyedülálló természeti értékek védelmére.

2009-ben a magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől elnyertük a feltételek teljesítésével a Madárbarát Óvoda címet. Ez irányú tevékenységünkben a gyermekek aktív segítőink.

A szelektív hulladékgyűjtés és az újra hasznosítás már jól beváltan működik. A Mintaprojekt Tapolca Kertváros zöld hulladékának komposztálására című KEOP 6.2./A/11-2011-0056 számú pályázaton intézményünk támogatást nyert, felhívásunkra 130 család csatlakozott hozzánk.

Aktív résztvevői voltunk 2021-ben az „Ötlettár a Fenntartható Fejlődési Célok óvodai megvalósításához” című óvodapedagógusok számára készült szakmai segédanyag létrejöttének. A természet és környezetvédelmi feladatok az óvodai élet mindennapjaiban is kiemelt helyen szerepelnek.

A gyógynövényes, fűszernövényes sziklakertünknek köszönhetően a népi gyógyászat is a gyerekek érdeklődési körébe kerül.  

Az Erdei Óvodai programokon, kirándulásokon a gyermekek olyan védett növényekkel, állatokkal és a természeti képződményekkel, jelenségekkel ismerkednek meg, ahol lehetőséget tudunk adni    a természettudatos viselkedésformák és a természeti környezethez való pozitív viszonyulásuk kialakulásához.

A környezetvédő szemlélet kialakításával alapozzuk meg a jövő generáció számára a tudatos magatartást, a fenntarthatóságot. Kapcsolataink: Ajka Városi Óvoda, Balaton Felvidéki Nemzeti Park Tapolcai Tavasbarlang, Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola - Bakony Erdő Zrt., Salföldi Major, Nagymező Kiránduló Központ Gyenesdiás.