This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Hírek, képzések Aktuális események

Író-olvasó találkozó az Ajka Városi Óvodában

A 2018-19-es nevelési évben, Veszprém megye Zöld Óvoda Bázisintézményében az első program Telegdi Ágnes írónő, természetfotós és gyógypedagógus író-olvasó találkozója volt, amelyre 2018. 09. 25-én került sor a Bambi csoport nagycsoportosaival. Az „Ó, azok a csodálatos állatok!” című könyvsorozatához kapcsolódó vetítéssel egybekötött mesélés a széncinegékről és a vidrákról nyújtott ismereteket a gyerekeknek. Az írónő saját életéből merített tapasztalataival és fotóival illusztrált előadása ámulatba ejtette a gyerekeket. Felszabadultan válaszoltak a kérdésekre, meséltek a velük megesett történetekről.

A gyermekekkel való találkozás után szakmai előadás és beszélgetés következett a megye óvodapedagógusaival és városunk Örökös Öko-iskolájának (Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola) tanítóival, összesen 40 fő pedagógussal. Az írónő vetítéssel illusztrált előadásában hangsúlyozta a mese, a valóság, a személyes tapasztalás fontosságát a gyermekek személyiségének fejlődésében. Módszertani ajánlásában beszélt az óvodában is hasznosítható szemléltető eszközökről, módszerekről, a részképességek fejlesztéséről, az élmények hatásáról a gyermekrajzok fejlődésében. A program végén dedikálásra is sor került.

Mivel Telegdi Ágnes még nem járt városunkban, és óvodánk jó partneri kapcsolatban áll a Nagy László Városi Könyvtárral, így felajánlottuk nekik a lehetőséget a felnőtt lakosságnak szóló előadás megtartására. Örömmel fogadták ajánlatunkat, és 17 órára meghirdették az Ajka Városi Múzeum és Fotógalériába a programot, ahol teltházas érdeklődéssel várták az írónő „Madarak, évszakok, ünnepek” című előadását. Az évszakok változását követő és azzal összefonódó ünnepeinkről, hazánk madárvilágáról szóló, vetítéssel egybekötött előadás beszélgetéssel és dedikálással zárult.

A két előadás között büszkén mutattuk meg vendégünknek a Csónakázó-tó kis szigetén lévő Fekete István szobrot, amelyet Borsos Miklós alkotott, és regényei állatalakjainak szobrait (Kele, Lutra, Hu, Bogáncs, Vuk, Ci-nyí...), amelyeket Samu Katalin, Borsos Miklós tanítványa készített. A séta során mesélte el Telegdi Ágnes, hogy Fekete István az egyik példaképe.

Az írónő legfőbb célja a természet, az állatok megszerettetése és rajtuk keresztül a gyerekek fejlesztése, olvasóvá nevelése. Ezen a szakai napon sok jó ötletet, módszertani segítséget kaptunk tőle a mindennapi munkánkhoz, akár a közelgő Állatok Világnapja megünnepléséhez is.

A programról képek is készültek:

Hospitálás a Bóbita csoportban (Helyszín: Ajka Városi Óvoda Bóbita csoport) - 2018 09. 25. délelőtt

Telegdi Ágnes példaképe, Fekete István szobránál (Helyszín: Ajka Csónakázó-tó, kis sziget) - 2018 09. 25. délután

Előadás felnőtteknek (Helyszín: Ajka Városi Múzeum és Fotógaléria) - 2018. 09. 25. délután

Dedikálás a délutáni előadás végén (Helyszín: Ajka Városi Múzeum és Fotógaléria) - 2018. 09. 25. délután

 

Bolla Zoltánné

Agrárminisztérium Veszprém megye Zöld Óvoda Bázisintézménye mentora

Ajka Városi Óvoda

8400 Ajka Bródy Imre utca 6.

guhajni@gmail.com                 

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!