This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Hírek, képzések Aktuális események

Ízek és illatok az ajkai Patakparti óvodában

Ízek és illatok az ajkai Patakparti Óvodában

Veszprém megye Zöld Óvoda Bázisintézményeként mi is nagyon vártuk már a karácsonyt. Az adventi készülődés jegyében megrendezett november 18-ai foglalkozásunk ennek megfelelően két ünnepi témát is érintett: a mézeskalács készítést és az illóolajokat, aromaterápiát.

 Fontosnak tartjuk, hogy megismerjük a mézeskalács eredetét, a jelképeit, az ünnephez kapcsolódó hagyományokat, szokásokat. Ezért első vendégünk Drótos Gyöngyi, a Zalaszántói Mézeskalács Ház Múzeum vezetője volt. Ennél megfelelőbb helyre nem is fordulhattunk volna kíváncsiságunkkal. A sok érdekes és hasznos ismereten túl lehetőségünk nyílt, hogy betekintsünk a mézeskalács készítés rejtelmeibe is. Gyöngyi legyúrt egy adag tésztát, hogy közben megmutathassa azokat a fogásokat, amikkel megkönnyíthetjük a mézesek készítését. Elmagyarázta a sokunk számára rejtélyes terülő máz és egyéb díszítő mázak közti különbségeket, a fortélyokat, trükköket ki is próbálhattuk. A sok-sok információ, gyakorlati tanács után megcsodálhattuk és meg is vásárolhattuk Gyöngyi csodás, egyedi mézeskalácsait. A múzeum Ajkáról kevesebb mint egy óra alatt elérhető autóval, ott helyben még több csodát találhat az ember.

Az adventi várakozáshoz hozzátartozik az egymásnak szánt ajándékok kitalálása, megvásárlása is – de nagyon nem mindegy, mit ajándékozunk egymásnak! Az egészségünk fenntartása az egyik legfontosabb dolog nemcsak a mindennapokban, hanem az ünnepek alkalmával is. Szerettünk volna példát adni arra, hogyan tudunk családunknak, óvodai csoportunknak egészséget ajándékozni. Ezt a törekvésünket segítette második vendégünk, Dr. Takács-Tóth Diána okleveles aromaterapeuta, vegyész, a gyógyszerészi kémia doktora, termékfejlesztő a Herba Therapy Kft. egyik alapító tagja. Céljuk, hogy előadásaikkal bemutassák a természetes gyógyulás lehetőségeit, új, kiegészítő utat mutatva a hagyományos orvoslás mellé. Ennek nem csak a terapeuta odaadása, a vele való személyes kapcsolat, de többek között egy mai szemmel szokatlan, de mégis ősi eszköztár is része: a gyógynövények és növények segítségül hívása. Termékeik bemutatója során Diána bevezetett minket a gyógynövények, az illóolajok szelíd egészségmegőrző módszerébe. Sok illóolajat megszagolhattunk, megtudtuk, melyik miben segít. Megismertük, hogy a diffúzorral a levegőbe juttatott gyógynövényi kivonatok, párlatok hogyan tudják közösségekben, családban megelőzni a betegségek kialakulását, vagy ha már kialakultak, miként támogatják a betegségek mielőbbi gyógyulását. A széleskörű tájékoztató és termékbemutató után alkalmunk nyílt a felmerülő kérdéseinket feltenni, egyéni konzultációt kérni és a termékekből vásárolni. A csoportunkba vásárolt diffúzor és a citrom illóolaj erőteljes légfertőtlenítő hatása miatt segítségünkre lesz a mindennapokban a betegségek megelőzésében.

Javasoljuk, hogy hívjátok meg őket egy-egy előadásra, sok érdekes és hasznos ismeret birtokába juthattok, ha ez a két téma érdekel benneteket!

Bolla Zoltánné környezeti nevelő, mentor

Ajka Városi Óvoda

Illóolajok, Résztvevők

 

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!