This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Hírek, képzések Aktuális események

Június 05 - A Környezetvédelmi Világnap

Június 5-én a Környezetvédelmi Világnapot ünnepeljük!

Június 5-ét 1972-ben, az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáján nyilvánították Környezetvédelmi Világnappá. A világnapon azóta minden évben más és más országban, más és más környezeti témában tartanak konferenciákat. Az idei világnap mottója a „Time for Nature”, hiszen ez alkalomból most a biodiverzitás és természet védelme van középpontban.

A környezetvédelmi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés tényére és annak következményeire, valamint előmozdítsa a közös gondolkodást és ösztönözze a közös cselekvést. A környezeti ügyek 1972 óta jóval összetettebbek és bonyolultabbak lettek. Ugyanakkor ma már nem kell bizonygatnunk, hogy ezek az ügyek fontosak – a mi egészségünk miatt is, és unokáink biztonsága miatt is. Ezért emlékezünk június 5-én a Környezetvédelmi világnapra. Bővebben a Környezetvédelmi Világnapról itt olvashat.

A 2020-as Környezetvédelmi Világnap alkalmából „PRAKTIKUS KALAUZ” jelent meg magánembereknek, vallási csoportoknak, üzletembereknek, városoknak, kormányoknak, iskoláknak és egyetemeknek, fiatalok csoportjainak és civil szervezeteknek. Az alábbiakban – kedvcsinálónak – az iskoláknak és tanároknak szóló részt tesszük közzé magyar nyelven. Az eredeti angol nyelvű kalauz elérhető itt.

Találhatunk azonban néhány olyan dolgot is az alábbi írásban, amit óvodásokkal is meg lehet valósítani, leginkább az óvodakertben (pl. természetes élőhelyek kialakítása, komposztálás); illetve a veszélyeztetett fajokról szóló foglalkozás is adaptálható az ovisok korosztályára.

Mit tehetnek az iskolák és a tanárok?

Az iskolák és a tanárok kritikus szerepet játszanak a fiatalok természet iránti affinitásának ápolásában és az olyan tantervek építésében, amelyek hangsúlyozzák a biodiverzitás értékét és a jövőbeli zöld munkalehetőségek iránti érdeklődést. Ha meg akarjuk változtatni a környezeti ügyek jelenlegi pusztulásának menetét, először meg kell tanulnunk, hogy mit tehetünk; meg kell osztanunk a tudásunkat a közösségeinkkel a Környezetvédelmi Világnapon; és cselekednünk kell azokban a dolgokban, amelyeket meg kell változtatnunk.

Íme néhány forrás az iskolások számára a természet védelméről:

Íme néhány ötlet, hogy hogyan oszthatja meg üzenetét a Környezetvédelmi Világnapon:

 • Keresse meg a legjobban szeretett Földiskola (Earth School ed.ted.com/earth-school ) órát, és ossza meg barátaival a #EarthSchool és a #ForNature hashtag segítségével.
 • A művészet segítségével terjesztheti az üzenetet, például virtuális festmény-versenyen, kiállításon, vagy kihíváson.
 • Május 28-tól június 5-ig vegyen részt az UNEP közösségi média hírcsatornáin, és ossza meg a világgal, hogy miért olyan fontos a természet védelmében tett fellépés. Feltétlenül használja a #ForNature és a # WorldEnvironment-Day hashtagokat.
 • Jelöljön meg néhány embert / szervezetet / társaságot a válaszában, és kérje meg őket, hogy csatlakozzanak a beszélgetéshez.
 • A CITIES4FORESTS elindította a „Forest” kihívást. Csatlakozzon a fotópályázathoz, és ültessen egy fát. 
 • Az iskolák bejelenthetik elkötelezettségüket az egyszer használatos műanyag fokozatos kivonása iránt.
 • Osszon meg kis video-interjút, amelyben családtagjait kérdezi az erőforrások hatékony felhasználásáról.

Így tehet a természetért:

 • Ösztönözze a diákokat arra, hogy gondoljanak egy átlagos napjukra, és magyarázza el, hogy az általuk használt műanyagokat - mint például a szívószálat és az egyszer használatos palackokat – sokkal inkább kényelemből, mint szükségszerűségből használjuk. Mutassa be, hogy hogyan lehet felhagyni az egyszer használatos műanyagok használatát.
 • Rendezzen faültetési rendezvényt az iskolában.
 • Hozzon létre lehetőségeket a fiatalok számára a természet testközeli megismerésére. Vezessen havonta kirándulást vagy természetjáró túrát, szervezzen szabadtéri sporttevékenységeket, és vezessen sétákat a helyi állat-, és növényvilág felfedezésére.
 • Tanítsa meg a diákokat, hogyan írhatnak levelet a helyi önkormányzatnak, amelyben több védelmet kérnek a helyi természeti értékeknek.
 • Ösztönözze a szülőket - oktatási iskolai tevékenységek révén - az újrahasznosításra és a kevesebb csomagolású élelmiszer vásárlására.
 • Ösztönözze a diákokat arra, hogy elegendő ételt fogyasztanak, de azt ne pazarolják.
 • Tervezzen meg egy egynapos biodiverzitás-programot, amelynek keretében bemutatható egy veszélyeztetett faj, vagy egy olyan fajta, amely igazán megmutatja, hogy miért is fontos a vadvilág.
 • Ösztönözze a gyermekeket arra, hogy gondolkodjanak a fogyasztói társadalomról (consumerism) és arról, hogy miért veszélyes ez a bolygónkra nézve.
 • Beszélgessen a diákokkal arról, hogy milyen lehetőségeket kínálnak a „zöld” munkahelyek.

A 2020 évi szlogen: Logo

 

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!