This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Hírek, képzések Aktuális események

Közlemény a „Zöld Óvoda 2016” és „Örökös Zöld Óvoda” pályázat szakmai nappal egybekötött eredményhirdetéséről (2016. december 14.)

2016-ban tizedik alkalommal került meghirdetésre a Zöld Óvoda és negyedik alkalommal az Örökös Zöld Óvoda minősítő címre vonatkozó nyílt pályázat, melyet a 268 pályázó közül összesen 241 feladatellátási hely nyert el.

A „Zöld Óvoda" és „Örökös Zöld Óvoda" címeket tanúsító oklevelek átadására 2016. december 14-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárnak otthont adó Vajdahunyadvárban került sor. Az ünnepélyes címátadás szakmai nap keretében zajlott. 

A szakmai délelőttöt Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója nyitotta meg, amit követően Prof. Dr. Ligetvári Ferenc a „Tiszta víz és alapvető köztisztaság” címmel, A 6. fenntartható cél helye, szerepe az óvodai nevelésben témában tartott előadást.

A Zöld Óvoda pályázat 10. évfordulója alkalmából kiírt esszépályázat okleveleit és díjait Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója és Bagi Márta Anna, a Zöld Óvoda Pályázat Értékelő Bizottsági tagja és a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület képviselője, az esszépályázat zsűrielnöke adta át.

III. helyezést ért el Huszár Istvánné Vendég vagy a világban című pályázata,

II. helyezést ért el Huszárné Balogh Bernadett Élet a madárbarát udvarunkon című írása

I. helyezést ért el Fábián Zoltánné Múltidéző "kalandpark" a jelenben című esszéje.

A nyertes esszék a www.zoldovoda.hu honlapon olvashatók.

Az „Örökös Zöld Óvoda” címet elnyert budapesti Kőbányai Csupa Csoda Óvoda Hajgató Ferencné óvodapedagógus által felkészített nagycsoportos óvodásainak Betlehemes Játék című műsorát követően az okleveleket Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára, és Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára adta át.

A Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma – a hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján – fontosnak tartja, hogy az óvodás korosztály sajátos, korcsoportjának megfelelő élményekre és tapasztalatra építő, azaz tevékenységorientált környezeti nevelésben részesüljön. Az óvodai környezeti nevelés feladatai az európai normáknak – ezen belül a hazai jellegzetességeknek – megfelelő környezettudatos magatartásminták, értékek és életviteli szokások átadása, átvétele.

A fenntarthatóságra nevelés gyakorlati megvalósítása érdekében kifejtett magyar óvodai nevelési tevékenységek legjobb példáinak elterjesztése fontos feladat határainkon innen, és határainkon túl is. Mindennek hatékony, rendszerbe szerveződött eszköze a Zöld Óvoda minősítési rendszer.

A Zöld Óvoda program célja a fenntarthatóságra nevelés, az óvodás gyermekek környezettudatos szemléletének, gondolkodásának megalapozása, alakítása a természetben végzett foglalkozások, kirándulások során. A program segít a pedagógusok, a szülők, a helyi közösségek környezettudatosságának formálásában, a „Zöld Óvodához" tartozó lakóközösségek értékeinek megismerésében, a védelem fontosságának felismerésében. Az óvodákban nemcsak a természeti értékek tiszteletét, de rendkívül sokoldalú tudásanyagot is átadnak a gyermekeknek.

2016-ban 10. alkalommal került megrendezésre a „Zöld Óvoda” és 4. alkalommal az „Örökös Zöld Óvoda” minősített címre vonatkozó nyílt pályázat. A beérkezett pályázatok közül ebben az évben összesen 241 óvoda nyert címet, ezzel is igazolva azt, hogy bővül az elkötelezett óvodapedagógusok köre és a környezeti nevelést kiemelten kezelő óvodák száma.

Az ez évi pályázati adatok is igazolják a Zöld Óvoda program további erősödését, eredményes működését: 2016-ban „Zöld Óvoda címet” 92 először és 126 ismételten pályázó, valamint „Örökös Zöld Óvoda" címet 23 feladatellátási hely kapott. Összesen tehát 241 óvodai feladatellátási hely nyerte el a címet, ezzel is igazolva azt, hogy folyamatosan bővül a fenntartható fejlődés érdekében elkötelezett óvodai feladatellátási helyek száma. Ebben az évben átadott oklevelekkel együtt több, mint 850 feladatellátási hely rendelkezik a „Zöld Óvoda” minősítő címmel, valamint 75 óvodai feladatellátási hely az „Örökös Zöld Óvoda” címmel. (Mindösszesen: 931)

Az idei nyertesek listája itt olvasható.

Gratulálunk a nyerteseknek!

Az oklevélátadáson készült képek megtekinthetők a galériákban vagy csomagolt fájlként az összes fotó tömörítve (1 csomag, 2 csomag) letölthető.

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!