This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Hírek, képzések Aktuális események

Napjaink óvodakertje

Veszprém megye Zöld Óvoda Bázisintézményében, az Ajka Városi Óvodában, szakmai napot szerveztünk a 2017/2018-as évi program keretében. Témája: Műveljük kertjeinket!

A megyei kollégák meghívásán túl, a téma fontossága miatt, óvodánk hét tagóvodájában is nevelés nélküli munkanapot hirdettünk. Elengedhetetlennek tartottuk, hogy nevelőtestületünk minden tagja is feleleveníthesse, bővíthesse ismereteit a nevelés egészét átszövő színtérrel kapcsolatban.

A szakmai nap első részében Bihariné dr. Krekó Ilona, az ELTE címzetes egyetemi docense és a Környezetünkért Óvodai Egyesület elnöke tartott előadást. Bemutatta az óvodakertek kialakításának főbb szempontjait (Pl: udvar elosztása, mérete, alacsony fenntartásigény, segítők, növények kiválasztása, eszközök), összefoglalta a kertben végezhető tevékenységek fejlesztő hatását a gyerekek környezethez való pozitív viszonyának alakulásában, egészséges életmódra nevelésükben, ezzel kapcsolatos tapasztalataik gyarapításában, ismereteik, készségeik és képességeik bővítésében. Beszélt az óvodakert más nevelési területekkel való szoros összefüggéseiről, természet és környezetvédelmi vonatkozásairól, módszertani sajátosságairól. A PowerPoint-os vetítéssel kísért előadásban sok képet is láthattunk a választható, mérgező, a gyógy-, és fűszernövényekről, és jó példákat a már kialakított óvodai kertekről. Befejezésül az óvodai komposztálás jelentőségét, lehetőségét, szakmai fogásait foglalta össze.

A program második részében az Iskolakertekért Alapítvány munkáját Pauliczky Nóra kuratóriumi elnök mutatta be. Tájékoztatójában elmondta, a nevük nem az iskolák területén működő kertekre utal, az Iskolakert-hálózatnak minden olyan közösség tagja lehet - amely a művelők korosztályától függetlenül - kert kialakítását tervezi, vagy már gyerekek tevékenykednek a kertben. Figyelmünkbe ajánlotta a honlapjukon található Iskolakert füzetek, Módszer-, és Ötlettár füleket, ahol további terveket, elképzeléseket találhatunk a témában. Szólt arról, hogy szükség esetén segítséget tudnak nyújtani a kiskertek talajának bevizsgáltatásában is, ami nagyon fontos az egészséges életmód, a táplálkozás szempontjából, hiszen a mérgező, vagy fertőzött talajon termesztett növény emberi fogyasztásra nem alkalmas. Egyre több óvoda is csatlakozik munkájukhoz. Megyénkből 11 intézmény tagja a hálózatnak (Ajka, Gyulakeszi, Pápa, Tapolca településekről). Végül a földfesték (különböző helyekről agyag és víz) készítésének fortélyaival is megismertetett bennünket. Minden résztvevő kipróbálhatta ezt a különleges technikát az előre nyomtatott színezőkön.

Tartalmas időt töltöttünk együtt és valamennyien vittünk haza valami új és valami felelevenített tudást a tarsolyunkban.

Bolla Zoltánné

Veszprém megyei Zöld Óvoda Bázisintézményi mentor

Ajka Városi Óvoda – Katica Óvoda

8400 Ajka Bródy Imre utca 6.

guhajni@gmail.com

 +36 20 340 46 99

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!