This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Hírek, képzések Aktuális események

Szakmai nap a pétfürdői „Panelkuckó” Napköziotthonos Óvodában

2019. 03. 28-án Zöld Óvoda szakmai napot tartott intézményünk az Agrárminisztérium Veszprém megye Zöld Óvoda Bázisintézményének felkérésére, melyre Ajkáról, Balatonfüredről, Jásdról, Pápáról, Veszprémből és Várpalotáról érkeztek a téma iránt érdeklődő pedagógusok.

Porogi Lajosné óvodavezető a vendégek köszöntése után ismertette az intézmény sajátos arculatát, beszélt a Panelkuckó Pedagógia Programunkról - amelyben kiemelt szerepet kap a környezeti nevelés – távolabbi terveinkről, célkitűzéseinkről.

Udvardi Ilona a pedagógia munkaközösség vezetője beszámolt arról, milyen hagyományai vannak óvodánkban a környezeti nevelésnek.

Power Point bemutatót készítettem az általam vezetett Kipp – Kopp óvodai környezeti nevelő csoportról. A csoportot 10 éve hoztam létre.

Az óvoda 8 csoportjából 2 hetente gyűjtöm össze a téma iránt érdeklődő nagycsoportos gyerekeket. Örömmel tapasztalom, hogy nemcsak a kiemelkedő képességű gyerekek érdeklődnek a tevékenység iránt, hanem a nehezebben szocializálható, lassabban fejlődők is szívesen vesznek részt a foglalkozásokon.

Marék Veronika KipKopp és TipTopp című mesék felhasználásával beszélgetünk az évszakokról, a hónapokról és a napokról. Megünnepeljük a természet ünnepeit, foglalkozunk a szelektív hulladékgyűjtéssel.

Vizsgálódásokat végzünk vízzel, levegővel, tűzzel. Színezőket és feladatlapokat készítek a témához kapcsolódóan. Más természettudományos könyveket, kártyákat, képeket is felhasználok a környezet és természetvédelmi ismeretek alapozásához. Így a gyerekek játékosan szereznek ismereteket a szelektív hulladékgyűjtésről, az újrahasznosításról, a takarékos vízhasználatról, a szűkebb és tágabb természeti környezet megóvásáról.

A szülők támogatásával hét éve járunk Erdei Óvodába, Monostorapátiba. Napjainkban már hat csoport csatlakozott a kezdeményezéshez és mennek különböző helyszínekre. Felelevenítettem még a Veszprém megyei Napló által éveken át kiírt Csalán - Szia vetélkedőn való részvételt, melynek feladatai szintén a környezeti nevelés fontosságát hangsúlyozták.

Minden év májusában benevezek három- négy fős gyermekcsapattal a helyi Közösségi Ház által szervezett Madarak és fák napi versenyre.

Csoportunknak őszi, tavaszi mezei futóversenyt szervezünk Reitner Éva kolléganőmmel, a Natura 2000-es területeken.

Ismereteimet szeretettel adom át a gyerekeknek és örömmel fogadom, hogy a családok is aktívan bekapcsolódnak a környezeti nevelésbe. Felhasználva a mai modern technikai eszközöket, rögzítem az eseményeket, ezáltal a szülők is részesei lehetnek gyermekeik mindennapi tevékenységének.

Hiszem és vallom, hogy már három éves kortól kell megkezdeni a környezettudatos szemlélet alapozását és ehhez minden olyan eszközt és lehetőséget fel kell használni, amellyel a gyermekek érdeklődését felkelthetem.

A szakmai nap sikeres lebonyolításához hozzájárult a pétfürdői televízió munkatársa Nagy Miklós, aki a foglalkozásokról előzetesen videofelvételt készített.

Dr. Kovácsné dr. Haller Annamária, a Település Védő és Szépítő Egyesület elnöke felajánlását- a község nevezetességeiről szóló kiadványokat- vendégeinknek ajándékoztuk!

 

Tóthné Vad Edit

Pétfürdői Panelkuckó Napköziotthonos Óvoda

óvodapedagógus, környezeti nevelő

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!