This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Hírek, képzések Aktuális események

Szakmai Nap az Édenkert Pápai Református Óvodában

Szakmai Nap az Édenkert Pápai Református Óvodában 2020 februárjában


Zöld Óvoda és hitélet kapcsolata az Édenkert Pápai Református Óvodában

A Zöld Óvoda hálózat tagjai vagyunk már 2012 óta, a 2017-es fenntartóváltás óta Édenkert Pápai Református Óvoda néven. A kezdetektől fogva az ajkai Zöld Óvoda Bázisintézmény egyengeti utunkat. Segítséget, sokszínű témaajánlatokat, gyakorlati jellegű szakmai napokat, tanfolyam lehetőségeket köszönhetünk nekik.

Az első, 2015-ig tartó szakaszunkban a zöld program remek integrációs lehetőséget hozott számunkra roma gyermekeink nevelésében. Olyan természetes módon sikerült eredményeket hozni minden területen, bevonva a családokat is, mint amennyire természetes a zöld…Szívesen tevékenykedtek együtt örömködve 1-1 szervezésnek! Pár év elegendő volt, hogy hírünk bejárta a várost és a „cigány óvodába” lassan-lassan olyan körzeten kívüliek iratkoztak, akiket vonzott a zöld program. Az ő ismerőseik tovább-tovább vitték a hírt, mi egyre magabiztosabban, örömmel dolgoztunk!

2017. szeptembertől református fenntartásban működünk. Legfontosabb volt számunkra programunk megfelelő képviselete. Örömmel láttuk, hogy a hitélettel rokon, hiszen vezérelvei a föld megóvásáról, védelméről a vallásban is megtalálhatók. Nem volt nehéz a két fontos vonalat összefésülni a mindennapok gyakorlatában sem, a jeles napok, ünnepek kapcsán is mindig találunk közös pontot.

Elérkezettnek láttuk az időt, hogy a szakmának megmutatkozzunk, így örömmel vállaltuk a szakmai napra a felkérést. A megye jó pár településéről érkeztek kollégák, emellett közeli nem zöld és vallási óvodákat is megszólítottam. A Pápa Városi Tv is jelen volt, gyermekműsorába fölvette a macis verseket, mondókákat, a híradó tudósított szakmai napunkról, majd a Közélet című magazinban lesz hosszabb riport az eseményről.

A reggel négy csoportunkban hospitálással indult, Medve reggeli címmel. Mindenki medveként viselkedett, jót játszott. Sokféle tevékenységbe ágyazva, komplex módon dolgozták fel a kollégák tervüket: barkácsolással medvefejdísz készítése, készségfejlesztő asztal-játék, erdei állatnyomkereső, medve-horgászat, gumicukor csipeszkedés, útvonalkövető, zokni-medvével bábozás, mesemondás, matematikai tartalom hangsúlyozása. A tízórai előtt az áhítatokat az óvónők tartották, mely mécses lánggal, énekekkel, imával mutatta be a csoportok hitéleti szokásait. A szünetben a vendégek minden csoportba bekukkantottak, megnézték a mackó kiállítást az aulában. A szakmai megbeszélést a fenntartó lelkészi elnöke, Márkus Mihály indította Keresztyénség és a zöld című prezentációjával. Ezután a kolléganők reflexiói következtek a csoportban látottakról. Majd óvodavezetőként képes bemutatót prezentáltam óvodánk életéről, bemutatva a zöld élet és vele a hitélet összefonódását. A további időben örömmel hallgattuk a vendégek megnyilatkozásait. Számunkra töltődést hozott ez a nap, hiszen elismerésükből tovább tudunk építkezni.

Köszönjük a lehetőséget!

https://www.youtube.com/watch?v=pGY2y4ZBbho&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2BDlSmkc_KMx2Y0uZmxC_L6Hoaei5P9VCuFkSNxGWyzJRlOvEJ7wIIfVE

38.30’-től indul a szakmai napi riport:

https://www.youtube.com/watch?v=SGJzV0u0vSE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3xZ9FF499o3-qs-e4tUNirW2h_wzjVc6PFRWADjM9KsTea0aqkLt1B3zo

 

Tunnerné Buzás Éva

intézményvezető

Édenkert Pápai Református Óvoda

Pápa, 2020. február 6.

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!