This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Hírek, képzések Aktuális események

Zöld Óvodákat, Ökoiskolákat látogattak meg a Kárpátok Keretegyezmény nemzetközi, fenntarthatóságra nevelési szemináriumának résztvevői

„Fontos, hogy a diákok elkötelezettek legyenek a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem ügye mellett” - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár 2019. április 17-én.

A Kárpátok Keretegyezményt a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlődéséről hét ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna) írta alá 2003 májusában. Magyarország, mint a keretegyezmény soros elnöke, a fenntarthatóságra való nevelés témájában rendezett nemzetközi konferenciát. A tanácskozás központi témái a fenntarthatóságra való nevelés egészintézményes megközelítése a pedagógusok jó gyakorlatainak támogatása illetve azon nevelői kompetenciák voltak, amelyek képessé teszik a pedagógusokat a minőségi nevelésre, oktatásra.

További részletek: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/fontos-hogy-a-diakok-elkotelezettek-legyenek-a-kornyezetvedelem-ugye-mellett

és http://ofi.hu/en/carpathian-convention-seminar-education-sustainable-development-2019-hungary.

Az egyik meglátogatott Zöld Óvodáról szóló hír, az „Erzsébetváros” újság 2019/5. számában olvasható:

Külföldi látogatók az Erzsébetvárosi Magonc Óvodában

Óvodánkat felkérték a Kárpátok Keretegyezmény Konferenciájának színesítésére, így lettünk az eseményen az egyik bemutató intézmény. A konferencia központi témái a fenntarthatóságra nevelés egész intézményes megközelítése és a fenntarthatóságra nevelés pedagógus kompetenciái voltak.

Az EMMI munkatársai előzetesen bejárták az óvoda épületét. A közel 40 főt számláló – olasz, cseh, ciprusi stb. képviselőkből álló – látogatói csoport és az EMMI képviselői több intézményt felkerestek április 17-én, így váltásban tekintették meg óvodánkat.

Érdeklődéssel szemlélték a színes termeket, a környezetbarát módon kialakított csoportszobákat és kiszolgálóhelyiségeket. Bár a termek berendezése tükrözi a benne dolgozók egyéniségét, és a gyerekek igényéhez alkalmazkodik, mégis egységes óvodai képet alkot. Többen jelezték, nem is gondolták volna, hogy önkormányzati fenntartású intézményben járnak, mert nagyon hasonlít a náluk működő magánóvodákra, olyan jól felszerelt és barátságos.

Vendégeink nagy érdeklődéssel nézték végig Föld napi interaktív kiállításunkat is, amit éppen használatban láthattak, mert a négyéveseink örömmel játszották a felkínált tevékenységek valamelyikét. Többéves hagyomány, hogy néhány napra a tornatermet kiállító teremmé alakítjuk, és a gyerekek változatos játékokon, cselekvéseken keresztül szerezhetnek tapasztalatokat, ismereteket arról, hogy ők mit tehetnek a környezetük megóvásáért, az élővilág tiszteletben tartásáért, a pazarlás csökkentéséért.

Óvodánk udvara a tavalyi felújítás után maximálisan kielégíti a gyerekek mozgásigényét, de az átalakítás során lecsökkent a növények számára fenntartott hely, illetve a kertészkedésre alkalmas felület. A két udvarrész közti átjáróban – ennek felújítását erre az évre ütemezte a fenntartó – saját kezűleg alakítottunk ki tanösvényt. Fontos volt számunkra, hogy a zavartalan madáretetés, itatás továbbra is megvalósulhasson, a kis tó „működjön”, valamint a virágos kerten kívül valamennyi csoportnak legyen egy-egy növényes ládája, amit a gyerekek maguk gondozhatnak.

A delegáció tagjainak tetszett, hogy a belvárosban, ilyen kis területen is megtaláltuk a kertészkedésre, madáretetésre, komposztálásra a módot, és kihasználjuk a rendelkezésünkre álló lehetőségeket. Sok praktikus és gyakorlatias kérdést tettek fel, hiszen más nemzeteknél mások a lehetőségek, szokások és hagyományok. Örömmel tettünk eleget az izgalmas felkérésnek, és látva a delegáció tagjainak őszinte érdeklődését, örömmel fogadtuk dicsérő szavaikat is.

Az esemény után dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár levélben fejezte ki köszönetét és elismerését intézményünk felé a színvonalas szakmai eseményért:

„Köszönjük, hogy a kisgyermekek aktív közreműködésével mutatták be az óvoda mindennapi és a fenntarthatóságra nevelés érdekében folytatott kiváló munkájukat. Mindezeket még alátámasztják külföldi kollégáink elismerő szavai és az azóta írt köszönő e-mailekben külön kiemelt pozitív vélemények is az intézménylátogatások programjairól. Még egyszer megköszönve a köznevelés iránti elkötelezettségüket, munkájukhoz további sok sikert kívánok!”

Müllerné Nagy Krisztina

környezeti nevelő és óvodapedagógus

Forrás: https://www.erzsebetvaros.hu/ujsag

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!