This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Zöld Óvodai Élet

10 éves a „Zöld Óvoda”

A Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda Attila tagóvodája egész évet átölelő programsorozattal ünnepli a 10 éves „Zöld Óvoda” pályázatot.

Intézményünk „Örökös Zöld Óvoda”, emellett Bázisintézmény és Referenciaintézmény is. Kiemelt figyelmet fordítunk a hozzánk járó gyermekek környezeti nevelésére, hogy később természetet ismerő, szerető, és védő felnőttekké váljanak. Bázisintézményi feladataink többek között a Zala megyei óvodák számára nyitott programokkal segíteni a „zölddé válást”. Az elmúlt nevelési évben felkértük a városi zöld óvodákat, hogy röviden mutassák be saját kiskertjüket, fotókat is mellékelve. A beküldött ismertetőkből egy kiskerti kiadvány született, amely áttekintést ad az óvodákban folyó kerti tevékenységekről. Ezt azért is tartottuk fontosnak, mivel minden évben egyre több óvoda vesz részt sikeresen "A legszebb konyhakertek" versenyén. Rajzpályázatot hirdettünk, „Zöld óvodás vagyok” címmel. Nagy örömünkre, sok pályamű érkezett hozzánk a megyén túlról is. A gyermekek szívesen örökítették meg a kerti, erdei élményeiket, legyen az kirándulás, faültetés, levélgereblyézés, vagy éppen szüret. Nehéz helyzetben voltunk kolléganőimmel, amikor a helyezéseket beszéltük meg. A csodaszép rajzokból, festményekből kiállítást rendeztünk be az óvoda hosszú folyósólyán, így bárki, aki belép hozzánk, végignézheti a remekműveket.

Szeptember 28-án szakmai műhelymunkára invitáltuk a Zöld Óvodák óvónőit. Farkas Róbertné intézményvezető röviden bemutatta az óvodánk környezeti nevelésre irányuló törekvéseit, kiemelve jó gyakorlatainkat is. Beszélt a korábban Budapesten megrendezésre került „Zöld Óvoda” Bázisintézmények szakmai fórumáról is.

10eves-01.jpg

Ezután Németh Zoltánné „terepen” mutatta be jó gyakorlatát. A középső csoportosok tavaszi hagymás virágokat ültettek a kiskertben. Ez az egyszerűnek tűnő munkafolyamat rengeteg tapasztalattal, ismerettel gazdagította a gyermekeket, hiszen ők választhatták ki, hogy mit szeretnének ültetni, majd kis kapáikkal, gereblyékkel készítették elő az ágyást. Munka közben előkerültek régi hagymások, giliszta, ezek újabb és újabb kérdéseket ébresztettek a gyermekekben. Miután a tulipánhagymák a helyükre kerültek, gondosan betakarták azokat. A munka végeztével elmosták a kerti szerszámokat is. Látogatóink pedig meggyőződhettek arról is, hogy mennyire pozitívan hat a kerti tevékenység a gyermekek érzelmi, értelmi fejlődésére is.

10eves-03.jpg

A bemutató után a vendégek körbejárták a csoportszobákat, és az óvoda udvarát is. Betekintést nyerhettek, miként alakítjuk ki csoportjainkban a környezeti nevelés feltételeit. Madárbarát kertünkben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy régi magyar fajták kerüljenek telepítésre, így megtalálható udvarunkon többek között a berkenye, birskörte, csüngő eper, naspolya is. Épített és természeti környezetünket is ebben a szellemben alakítjuk folyamatosan, hogy minél jobban segítse mindennapi munkánkat a gyermekek környezettudatos magatartásának alakításában.

10eves-02.jpg

Rövid szünet után kis kedvcsináló játékra, majd kötetlen szakmai beszélgetésre került sor, ahol minden óvoda bemutatta saját zöld törekvéseit. Házigazdaként kipróbált szakmai kiadványokat, könyveket, játékokat ajánlottunk a kolléganőknek.

A tartalmas délelőtt véleményünk szerint jó lehetőséget biztosított az egymástól való tanulásra, tapasztalatcserére, ismeretek megújítására is.

Legközelebbi programunk a novemberben esedékes Egészséghetünk lesz.

 

Nagykanizsa, 2016. október 5.

Pirbus Henriett
az Attila tagóvoda óvodapedagógusa


zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!