This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Zöld Óvodai Élet

Békaságaink

A békánál nincs középút. Vagy szeretem, vagy nem. De inkább nem: „… mert nyálkás, hideg, undorító, nem lehet megsimogatni.” Vajon a gyerekek is így látják? Béka? - „Pici, aranyos, nagyot ugrik…, s ha megcsókolják, átváltozik királyfivá.”


2007 tavaszán csoportomba beköltözött a BÉKA egy plüssállat képében.
Pontosabban Dr. Béka. Mit is tud a „mi békánk”?
Ha valaki szomorú vagy nem tud aludni, vagy hiányzik az anya Dr. Béka segítségére siet.
Ha titkunk van vagy tanácsra szorulunk, belesúgjuk a fülébe, és ő segít.

Aztán eljött 2008: A BÉKA ÉVE.

Ekkor már tudatosan kezdtünk a békákkal foglalkozni. Eleinte csak csoportszinten, majd ősszel a nevelési év kezdetén az „Értünk” Környezeti Nevelés Munkaközösség évkezdő összejövetelén megfogalmazódott, hogy a közeledő Állatok világnapját kapcsoljuk össze a Béka évével. Így indult a több száz óvodást és családját megmozgató „Mindent, ami béka” kiállítás szervezése. A helyszínt a Környezetünkért Közalapítvány biztosította a történelmi belvárosban, a Király utca 21-ben.

Békaságaink

A felhívást ki más is küldhette, mint Dr. Béka. Azt kérte a gyerekektől, hogy hozzanak az óvodába mindent, ami béka, vagy békás.

A programhoz 10 óvoda csatlakozott: az Aradi utcai, a Belvárosi, a Bornemisza utcai, a Budai Nagy Antal utcai-, az Eszperantó utcai, a József Attila utcai, a Kodály Zoltán utcai, a Köztársaság téri, a Mezőszél utcai és a Móricz Zsigmond téri Óvoda.

Rengeteg érdekesnél érdekesebb békás dolog érkezett, apró békás gombtól a plüss és műanyag békákon, békás úszógumikon, esernyőkön, szappantartókon, pelenkákon, poharakon keresztül egészen a kerti kerámia békákig bezárólag.

Ezekben a napokban békákat rajzoltak, festettek, színeztek a gyerekek, megismerkedtek közelebbről is ezekkel a kedves kis kétéltű állatokkal.

Beszélgettünk, játszottunk, énekeltünk, ugráltunk.

Békáztunk.

A kiállítás 2008. október 3-án az Állatok világnapja programsorozat részeként nyílt meg közel ezer békával. A megnyitón a tíz kiállító óvoda békává változott óvodásai vettek részt dalokkal, versekkel. Két barna varangy is tiszteletét tette a megnyitón a pécsi Állatkertből és természetesen minderről hírt adott a helyi média.

A kiállítást két hétig Pécs város óvodásai, kisiskolásai, és sok-sok érdeklődő család látogatta meg.

A „Béka éve 2008” programsorozat következő felvonása az október 11-én tartott előadás és kirándulás volt, amiben már nemcsak háttérsegítséggel, hanem személyesen is képviselte magát a Varangy Akciócsoport Egyesület elnöke, dr. Puky Miklós.

A Belvárosi Óvoda volt a vendéglátónk, ahol egy házi kiállítást tekinthettünk meg, majd egy jó hangulatú előadást dr. Puky Miklóstól, miről másról, mint a békákról. Innen Ókútra mentünk, ahol Hardy Judit, a Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány titkára invitált bennünket egy vidám, játékos, békás akadályversenyre a Melegmányi-völgybe.

A kirándulással egy időben a Bakancsos Ovisok – a Köztársaság téri Óvoda 6. éve működő családos kirándulócsoportja – szintén békákat kerestek a mecseki Lapisnál, a Sós-hegyi Kilátónál, a Remete-réten. Az erdők sűrűjében, a fák alatt, ha voltak is, nagyon elbújhattak, de Remete-réten cserébe békás mesét hallgathattak a gyerekek, békás énekeket énekeltek, és sokan felnőtteket is ámulatba ejtő tájékozottságról tettek tanúbizonyságot a különböző békafajták tekintetében.

Hogyan tovább?

Reméljük sikerül megvalósítani városunkban is egy Béka koncertet a Varangy Akciócsoport szervezésében, s természetesen továbbra is vigyázunk kis barátainkra, a békákra.

Köszönjük az „Értünk” Környezeti Nevelés az Óvodában Munkaközösség nevében a Környezetünkért Közalapítvány, a Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány, a Varangy Akciócsoport, a Bakancsos Ovisok és nem utolsósorban valamennyi óvodás, szülő, kolléga támogató együttműködését.

Drüszler Ildikó
munkaközösség-vezető, Pécs
Megjelent: A Kisgyermek 2009. III. évf. 3. szám

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!