This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Zöld Óvodai Élet

Dombágyás az Iglice Óvodában

Hazánkban arra ösztönzik az embereket, hogy aki csak teheti, termelje meg zöldségszükségletét a kertjében. Mi is erre hívjuk fel a szülők, a gyermekek figyelmét a Bagi Óvodában. Referencia ágyás lesz településünkön a mi kis dombágyásunk.

Iglice ÓvodaA Galga völgyében, csodálatos természeti környezetben helyezkedik el településünk. Óvodánk a 2012. év őszén nyerte el a Zöld Óvoda címet. Néphagyományőrző pedagógiai porgrammal neveljük, fejlesztjük gyermekeinket. Elkötelezett természetszeretők és környezetvédők vagyunk, ezt a szemléletet próbáljuk a gyermekeknek továbbadni. Minden csoportunk rendelkezik kis kerttel, ahol a gyermekek növényeket gondozhatnak. A tél végén kezdik az apró magvakat elvetni a balkonládákba, és az ablakba állítva a kikelt kisnövényekből palántát nevelnek. Tavasz végén kiültetik a kiskertjeikbe. A gyermekekhez közel álló módszerekkel és eszközökkel érzékeltetjük a természetvédelem fontosságát. Kihasználjuk a közelben lévő kirándulóhelyek adta lehetőségeket, a közeli tavakhoz járunk kirándulni, figyeljük a természet világát, gyermekeinket a helyes viselkedésre tanítjuk.

2013. év májusában csatlakoztunk a Legszebb Magyar Konyhakertek programhoz. Falunkban ezt a Szederinda Kertbarát Kör szervezte, gondoskodva arról, hogy minden résztvevő jutalmat kapjon. Óvodánk biodombágyás megépítését kapta jutalmul a Biogazdabolt tulajdonosától, Székely Gyöngyvértől.

Elérkezett az építés napja. Sikeresen megérkezett a beépítéshez az utolsó pillanatban minden anyag. Fadeszkák, oszlopok, termőföld volt a legfontosabb hozzávaló, mindezeket a szponzorok biztosították számunkra. Az ovisokkal gyűjtöttük az udvaron a falevelet, a faágakat, a gallyakat.

Dombágyás építése

A gyermekek folyamatosan figyelemmel kisérték az építést. Segítettek a gallyakat a fakeretbe helyezni, rászórták a leveleket is. Erre került a termőföld dombszerűen kialakítva. Itt említem meg, hogy a Debreceni Egyetem AMTC Karcagi Kutató Intézet is felajánlott három zsák biojuhtrágyát, ezzel lett a dombágyás megszórva. Szülők, kertbarát tagok segédkeztek a dombágyás kialakításában a felajánló irányítása alapján. Az ágyásba öntözőrendszer is került. Ezt, ha csatlakoztatjuk a vízrendszerhez, megfelelő öntözést biztosít a növények fejlődéséhez. Kora délutánra elkészült, beültették a magvakat (sárgarépa, retek, spenót), és hullámos kelt palántáztak el. Beindítottuk a locsolórendszert, hogy a magvaknak megfelelő, nyirkos magágyuk legyen.

Dombágyás építése

A dombágyást deszkakeret veszi körül, ennek szélére le lehet ülni, és kényelmesen lehet a gyomtalanítást végezni, kis kéziszerszámmal.

Folyamatosan figyeltük a gyerekekkel együtt a dombágyást, a benne történő változásokat. Az idei enyhe, nyirkos ősz kedvezett a magvak kikelésének, a kisnövények fejlődésének. Így karácsonyra szépen sorolt a sárgarépa, a spenót, és jól fejlődött a hullámos kel. A fagy elől falevéllel takartuk be a vetéssorokat.

Tavaszra a szakember ismét meglátogatja óvodánkat, ekkor beavat a további munkálatok rejtelmeibe. Hogyan, milyen sorrendben, milyen növény ültethető (vetésforgó), amely a dombágyásban megfelelően fejlődik.

Ez az eljárás német területeken igen elterjedt. A lebomló szerves anyag az átalakulás során hőt termel, ezáltal a környezetét felmelegíti, így a palánták és az apró magvak a melegebb talajban előbb fejlődnek. Egy régi magyar módszer, hasonló alapelveken működött és működik ma is hazánkban. Szerves trágyát raktak kb.50 cm magasan föl, ezt megterítették termőfölddel, körbe vették deszkakerettel. Erre helyezték az üveglapokat, üvegkereteket. Mintegy kis üvegház működött ez a melegágy. Ebbe vetették el a paprika-, paradicsom- és egyéb magvakat. Locsolták, szellőztették, gyomtalanították és a kellően kifejlett palántákat a szabad termesztéshez szoktatták. Csak ezután kerültek kiültetésre a növények. Az egyszerű paraszti gazdaságokban is megtalálták a módját a korai termesztésnek. Ehhez pedig semmilyen beruházásra nem volt szükségük, minden hozzávaló anyag, eszköz megtalálható volt a portákon. Akkoriban nem okozott problémát a természetvédelem, a környezetgazdálkodás és a fenntarthatóság.

Manapság a kertészettel foglalkozó gazdaságok is alkalmazzák ezt a magyar módszert hajtatóházaikban a termesztés során.

Geizerné Péli Melinda
Óvodapedagógus
Iglice Óvoda, Bag
Megjelent: A Kisgyermek 2013. VII. évfolyam, 5. szám

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!