This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Zöld Óvodai Élet

Erdei óvodában Obornakon – a nagykanizsai Boldog Donáti Celesztina Piarista Óvoda élménybeszámolója

A Boldog Donáti Celesztina Piarista Óvoda idén először vitte a nagycsoportosokat erdei óvodába, de az élménybeszámolóból kiderül, hogy biztosan nem utoljára.

Június közepén 31 nagycsoportos kisgyermeket erdei óvodába vittünk Obornakra. Itt három csapatot alakítottunk; pillangókat, macikat és békákat. Csapatzászlókat készítettünk, amit minden nap magunkkal vittünk a kirándulásra.

Az első nap túravezetőt kaptunk, akivel négy kilométeres távon barangoltuk be az erdőt. Megmutatta a fafajtákat, az állatok lábnyomait, láttunk farönkbe elhelyezett nyalósót, hallgattuk a madarak énekét, rókalyukat találtunk.

Erdei óvodában az obornaki gyerekek

Második nap kenyérlángost készítettünk közösen a gyermekekkel. Mindhárom csapat maga gyúrta össze a hozzávalókat. Amíg kelt a tészta, számháborúztunk. Az egyik csapat feltette a fejére az állatok képeit, a másik pedig megnevezte azokat. A játék végére megkelt a tészta, amit aztán kihúzogattunk a tepsikre, és megpakoltuk hagymával, szalonnával. Élmény volt látni, ahogy a gyerekek bedugdosták a kemencébe a langalikat, majd pár perc múlva sülve kiszedték. Amíg hűlt a tészta, a gyerekekkel körjátékoztunk. A finom ebéd után „vak karavánt” játszottunk. A kötelet egyenetlen területen fákhoz kötöztük és a gyerekeknek a kötelet fogva, bekötött szemmel kellett eljutniuk egyik helyről a másikra. Mi, felnőttek is kipróbáltuk, izgalmas játék volt!

A harmadik napon, három helyszínen kezdtek a csapatok. Az elsőn erdei emlősállatokat, lábnyomaikat, kicsinyeiket figyelhették meg és körjátékoztak. A második helyszínen madarak képeit kellett felismerniük. Megismerkedtek a madárórával és többféle „madáretetős” játékot játszottak. Itt is - akárcsak a túra alkalmával - újra használhatták a távcsöveket. A harmadik helyszínen talajvizsgálatot végeztek az erdőben, apró élőlények után kutatva, kipróbálták a mezítlábas ösvényt, bújócskáztak, a fák kérgeiről lenyomatot vettek.

Első alkalommal szerveztünk erdei óvodát, amely olyan nagy élményt jelentett az óvónőknek és a gyermekeknek is, hogy azt tervezzük, minden év végén elvisszük nagycsoportosainkat három napos erdei óvodába.

Nagykanizsa, 2014. június 17.                                    

Kőnig Gáborné
környezeti munkaközösség vezetője

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!