This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Zöld Óvodai Élet

Európai Hulladékcsökkentési Hét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Zöld Óvoda Bázisintézményekben

A 2016. november 19-november 27-ig tartó Európai Hulladékcsökkentési Héthez mindkét tagóvodánk - Nagykállói Brunszvik Teréz Óvoda és a Szivárvány Tagóvoda  - csatlakozott.

A  „Hulladékból játék” és a „Rajtunk is múlik!” ötletekkel az újrahasználat és az újrahasználatra való előkészítés volt az akciónk témája.

Az akciónap szervezéséért a Környezetvédő munkaközösség volt a felelős. Munkaközösségi foglalkozáson az óvodapedagógusokkal megbeszéltük az akció nap témáját és a feladatokat ütemeztük, megtörtént a felelősök kiválasztása. Először a munkaközösségi tagokat a szórólap elkészítésébe vontuk be. A szórólapokat minden csoport a hirdetőtáblájára helyezte el, és az óvoda közösségi oldalán is felhívtuk a szülők figyelmét a közös gyűjtő munkára. Az óvodai tevékenységek szervezése során a gyerekekkel beszélgetve, közös barkácsolás során igyekeztünk tudatosítani, hogy a hulladék anyagok felhasználásával alkothatunk új, használható tárgyakat is. Célunk: a szemléletformálás, a környezettudatos magatartás alakítása volt a középpontban. Kiemelt figyelemmel kezeltük a szülők tájékoztatását, motiválását a megvalósítás érdekében. Az óvoda és család együttműködésének újabb lehetőségére alapozva kezdeményeztünk beszélgetéseket, ötletezési alkalmakat a napi kapcsolattartás során, közben a környezetvédelem fontosságára és lehetőségeire hívtuk fel a figyelmet. Segítségüket kértük az óvodai gyűjtőmunkába, és bekapcsolódásukat kértük az óvodai akció programba. Az otthoni közös tevékenykedés lehetősége, a szülők és a gyerekek közös barkácsolása nagy érdeklődést váltott ki a szülők részéről. A szülők már a személyes beszélgetés során is ötleteket adtak egymásnak, segítették egymást ötletekkel, eszközökkel. A gyerekek és a szülők boldogan hozták hétvége után a közösen készített „hulladékból játékot”. A produktumok mellett nagy eredmény és siker számunkra, hogy a szülők arról számoltak be, milyen jól érezték magukat a barkácsolás során- és persze milyen jót játszottak a „játékkal” a gyerekekkel együtt. A szülők bevonása az óvodai gyűjtő munkába nagyon sikeresnek bizonyult. Sokféle hulladék gyűlt össze a csoportokban: a megunt ruhaneműktől kezdve a papírhengereken át a műanyag joghurtos poharakig – a gyerekek szívesen barkácsoltak ezekből az eszközökből. A tevékenységek közben beszélgetések során a környezetvédelem fontosságára, különböző lehetőségekre hívtuk fel a gyerekek figyelmét. Környezettudatos magatartás, szemléletformálás valósult meg, amikor a hulladékból játékokat készítettünk, barkácsoltunk.

A kiállításra sok szép különleges játék, eszköz, tárgy érkezett. Attól volt különleges, hogy „újra készített „játékeszközök voltak - minden hulladékból készült, apró gyerekkezek, óvó nénik, ügyes kezű anyukák, apukák segítségével. A papírhenger, kartondoboz, tojástartó, műanyagflakonok, kupakok, nem a kukába kerültek, hanem új életre keltek. Az újrafelhasználás, barkácsolás során a gyerekek játéktevékenységét gazdagították.

Ez az akció és kiállítás, lehetőséget adott arra is, hogy otthon a család együtt gondolkodhasson, tervezzen, megvalósítson egy máskor kidobásra ítélt tárgyból egy jó játékeszközt közösen megalkossanak, és együtt játszanak. A gyerekeknek a tevékenység során fejlődött kreativitásuk, finommozgásuk, tapasztalatokat szereztek a hulladékok felhasználhatóságáról, kompetenciaérzésük alakult. Egy jó játék volt már az új eszközök megalkotása is, amikor pedig ténylegesen birtokba vették az új játékeszközt, még különlegesebb élményt jelentett a gyerekek számára, hiszen ők is részt vettek a megalkotásában.

Ez az akció hozzájárult felnőtt és gyermek gondolkodásában elindítani a „rajtunk is múlik” szemléletet, hogy - nem dobunk mindent a kukába – nézzük meg lehet –e valami jót barkácsolni belőle.

Az akcióhoz kapcsolódó képekett itt tekinthetik meg.

 

Nagykálló, 2016.november 24.

Nagy Tamásné
intézményvezető

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!