This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Zöld Óvodai Élet

Faültetés a Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda Attila Tagóvodában

A nagykanizsai óvodában Gyümölcsoltó Boldogasszony napján egy különleges, Benedek Elek kertjéből származó kékalma fát ültettek.

Nyitottság, jó és hasznos dolgok felkarolása, támogatása jellemzi az óvodákat. Erről tanúskodik az a tavaszi faültetési akció is, amelyhez a Központi Rózsa Óvoda több intézménye is csatlakozott, közöttük óvodánk, az Attila óvoda is.

Szabó Gabriella, a Kossuth Óvoda óvónője kezdeményezésére a Civil Kerekasztal Egyesülettel közösen, Kovács Gyula erdész fáit ültethettük el óvodaudvarunkon március 25-én, ezen a szép tavaszi napon. Kovács Gyuláról nemcsak azt kell tudnunk, hogy erdész, hanem azt is, hogy áldozatos munkát folytat annak érdekében, hogy megóvhassuk örökségünket, a régi, sok esetben 500 éves, rezisztens gyümölcsfajtákat, ezzel is támogatja az agrobiodiverzitás fenntartását.

Óvodánk egy kékalma fával gazdagodott, amit még Benedek Elek kertjének maradványából mentettek meg. Ennek a kis fának az ősét még maga a nagy mesélő oltotta. Jellemzője, hogy késő ősszel érik, közepes nagyságú, színe sötét és sokáig eltartható (tavasz végéig, nyár közepéig). Abban biztos vagyok, hogy nálunk nem kell ilyen sokáig elállnia a termésnek.

A fa helyét körültekintően választottuk ki, közel az öreg körtefánkhoz, hogy majd helyette nyújtson árnyékot a rekkenő nyári hőségben. A talaj előkészítése kemény férfimunka volt, rájuk is hagytuk. A beültetésben nagyon lelkesen vettek részt a gyerekek. Kis lapátjaikkal szórták, rakták a földet. Tőzeges földdel gazdagítottuk a meglévő talajt, és alapos beöntözés után megkaróztuk. Piros szalaggal átkötöttük, hogy feltűnő legyen, nehogy egy arra szaladó gyermek figyelmetlenségből kitörje.

Jókívánságainkat elmondtuk a fának, hogy jó nagyra növekedjen, sokat teremjen. A faültetéssel nem ért véget a gondoskodás, hiszen a kis fáknak további öntözésre is szükségük lesz.

Novath Katalin
óvodapedagógus

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!