This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Zöld Óvodai Élet

Nevelésnélküli munkanapon is zölden

Az Ajka Városi Óvoda alkalmazotti közössége és az óvodák működését biztosító Városi Intézmények Működtető Szervezete dolgozói kirándulás keretében építette a közösséget, erősítette az összetartozás érzését.

A Zöld óvoda szellemisége áthatja mindennapjainkat, hiszen 7 óvodánkból 4 Örökös Zöld Óvoda, a többiek pedig 3. alkalommal újítják meg címüket. A kirándulások, épített és természeti környezetünk megismerése mind a 34 óvodai csoportunk programjai között szerepelnek. Fontosnak tartjuk a megcélzott helyszínek előzetes feltérképezését, helyismeret szerzését. Tudjuk, hogy egy-egy kötetlenebb együttlétnek mekkora közösségalakító szerepe van, az új helyzetben való közös élményszerzés a pedagógusokat, nevelőmunkát segítőket is feltölti, új lendületet ad számukra. A helyszín kiválasztásánál meghatározó szempont volt, hogy óvodás gyermekekkel is elérhető távolságban, számukra érdekes legyen.

A természetben a szépet, a kikapcsolódást keressük, így minden elvárásunknak megfelelt Balatonfüred. A Tagore sétány fái alatt 8-10 fős csapatokat alakítottunk véletlenszerű választással, hogy a különböző munkakörben és feladatellátási helyen dolgozók jobban megismerjék egymást.

image002.jpg image004.jpg

A játékos feladatok lehetővé tették az ügyesség, gyorsaság, együttműködés bemutatását, de emellett a Balatonfüred kulturális nevezetességeire rákérdező kvízjátékon és Balaton-totón is megcsillogtathattuk tudásunkat.

image006.jpg image008.jpg

image010.jpg image012.jpg

A kikötőben ringó hajók csendes moraja békét és nyugalmat adott lelkünknek.

image014.jpg

Garay János Balatoni kagylók versciklusa helyi
értékeink megbecsülését üzeni nekünk:

„Úszik hajóm feletted,
Vitorlám fenn lobog,
Keblem feszűl örömtől,
Szívem ver és dobog,
Egy új világban állok
Magas hullámidon,
Hazámnak tókirálya,
Tündéri Balaton!”

Délután Badacsonyörs irányába vettük utunkat, ahol az egyedülálló Folly Arborétum cédrusait, ciprusait csodáltuk, s hallgattuk örömmel, a Folly család négy generáción átívelő értékmentő történetét.

A sétautak, a kilátó, az információs táblák az önálló tájékozódást segítik, a játszótéri játékok gyerekek és felnőttek számára is pihentetőek. A kidolgozott, interaktív, erdei iskola jellegű foglalkoztató program „Égig érő tanterem” címmel a gyermekek ismeretszerzését szolgálja. A faiskola gazdag választéka saját szaporítóanyagból, az ősszel szedett tobozok magjaiból gyarapszik, majd – miután kikeltek – konténerekben nevelik tovább, és a különleges fenyőkről szedett oltógallyakkal különböző kertészeti változatokat érnek el. Az arborétum pompás színfoltját képezik a különböző évelő virágok (6000 tő). Itt rejtőzik az ország egyik legidősebb selyemakáca is.

image016.jpg image018.jpg image020.gif

Az óriástobozú fenyő ihlette kilátó feledteti a megtett út fáradalmait, a százéves cédrusok nyugalma lecsendesít bennünket. Tanulunk a természettől.

„Nézz az égre, s meglátod a Balatont, nézz a Balatonra, s meglátod az eget.” – fogalmazza meg Eötvös Károly nagyszerűen a varázslatos balatoni panoráma pillanatfelvételét.

image022.jpg image024.jpg

Mi átéltük a csodát, erre szeretnénk óvodásainkat is nyitottá tenni. A munkatársi visszajelzések azt mutatják, hogy ez az emlékezetes nap is hozzájárult ahhoz, az óvoda felnőtt közössége munkahelyi életmódjával és munkájával pozitív mintát nyújtson a környezettudatos magatartásra, az ökológiai szemléletformálásra, az egészséges életmód szokásainak megalapozására, a közösségi egészséges életvitelre.

Ráczné Németh Csilla
óvodavezető

image026.jpg

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!