This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Zöld Óvodai Élet

Táplálkozás és lelki egészség

A Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda Attila Tagóvoda 14. alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Óvodapedagógiai Konferenciát.

Március 31-én a nagykanizsai Központi Rózsa Óvoda Attila tagóvoda szervezésében immár 14. alkalommal került megrendezésre a Nemzetközi Óvodapedagógiai Konferencia. Határainkon túlról, Szlovéniából és Nagykanizsa testvérvárosaiból, a németországi Puchheimből, valamint Szerbiából, a magyarkanizsai óvodából érkeztek előadók, akikkel már régóta jó kapcsolatot ápolunk. A szlovéniai Lendváról első ízben jöttek óvodapedagógus kolléganők, hogy ők is megosszák velünk tapasztalataikat a táplálkozás és a lelki egészség témakörben.

Az Attila óvodások tavaszi versével és zenés, táncos csokrával vette kezdetét a konferencia, amit Cseresnyés Péter, Nagykanizsa mjv. polgármestere és Böjti Istvánné, a Központi Rózsa Óvoda intézményvezetője nyitott meg.

Kovács Jánosné, az Attila tagóvoda vezetője röviden megemlékezett a nemrégiben elhunyt Hűvös Éva óvodapszichológusról, a DOB program kidolgozójáról.

Az első előadást a nagykanizsai Hegedűs Györgyné A Szívbetegekért Egyesület elnöke tartotta „Találd meg önmagad!” címmel. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy mennyire fontos önmagunk elfogadása, szeretete. Már óvodáskorban el kell kezdeni a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését megfelelő táplálkozással, mozgással, játékos egészségügyi felvilágosítással. A „Nem lehet elég korán kezdeni” című prevenciós programsorozatban tíz óvoda vett részt, ahol a gyermekek nagy örömmel kóstolhattak egészséges ételeket és különböző mozgásfejlesztő játékokat játszhattak.

A következő előadó Dr. Kaszás Gizella klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus, pszichoterapeuta volt, aki a lelki egészségről tartott előadást. Az örömszerzés fontosságát és a megfelelő önértékelést emelte ki, hiszen mindenkinek van értékes tulajdonsága. A hitelesség, a kongruens magatartás azt jelenti, hogy nem viselhetünk álarcot, a verbalitásnak és a metakommunikációnak összhangban kell lenni. Megfelelő empátiával kell rendelkeznünk mások iránt, és ki kell alakítani magunkban a lelki egyensúlyt. Nem szabad „önkizsákmányolónak, perfekcionistának (maximalistának), és stresszbegyűjtő típusúnak” lenni, mert megbetegíthetjük önmagunkat. A dolgok nemcsak rajtunk múlnak, kerülhetünk időnként krízishelyzetekbe is. Ilyenkor kell egy bizalmas ember, akinek a lelkünket kiönthetjük, hogy ez által megkönnyebbüljünk. Ha a viselkedésem asszertív, elfogadom önmagamat és tudom szeretni a másik embert, akkor engem is szeretni fognak.

A puchheimi Isabella Brähler, aki egy civil szervezet szociálpedagógusa, a kisgyermekek táplálásáról beszélt. A táplálkozás nagymértékben meghatározza a gyermekek egészségi állapotát. Fontos a változatos étrend összeállítása, a só és a cukor mérsékelt alkalmazása, a mesterséges színező-édesítőanyagok és ízfokozók mellőzése, a foszfátmentes húsáruk felhasználása. Az egészséges élelmiszereket meg kell ismertetni az óvodás korosztállyal. A gyermekek szívesen fogyasztanak gyümölcsöket és zöldségeket. Bevált gyakorlat náluk, hogy kitesznek egy kosarat jól látható helyre, és abba a szülők gyümölcsöket és zöldségeket hoznak. Ezáltal a gyermekeknek folyamatosan tudnak asztalra tenni ezekből nassolás helyett. Az idénygyümölcsök és az évszakok összefüggéseit is megbeszélik az ételek fogyasztása közben. Lehetőség van arra is, hogy a gyermekek tevékenyen részt vegyenek az ennivalók elkészítésében. Nagy szerepük van az óvónőknek abban, hogy a szülőket felvilágosítsák és a helyes étkezési szokásokat megismertessék velük.

Ezután következett a „Lelki egészség a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor előtti Intézmény gyermekközösségében” című előadás, amit Veszelinov Ibolya igazgatónő és Körmöci Valéria igazgatóhelyettes tartottak. Elmondták, hogy óvodájukban kiemelt szerepet kap a mentálhigiéné, az egészséges életmód kialakítása. Tárgyi feltételeik adottak, tágas csoportszobák, tornatermek, játékok állnak a gyermekek rendelkezésére. Az óvónő-gyermek kapcsolat intimitására, biztonságot nyújtó pszichés klímájára nagy figyelmet fordítanak. Az esztétikum is nagy szerepet játszik, hiszen a színes helyiségek kellemes érzéseket, jó hangulatot árasztanak. A lelki egészséget szolgálják a népi hagyományőrző és a különböző kulturális programok, amelyek a kisgyermekek érzelmi életét gazdagítják. Az óvodai kirándulásoknak közösségformáló hatásuk van, ezek is a testi-lelki egészséget szolgálják.

A Lendvai Óvodában dolgozó Tóth Tímea és Vörös Irma óvodapedagógusok „Az egészséges életmód innovatív módszereit” ismertették. Két tannyelvű óvodájukban csoportonként egy magyar és egy szlovén anyanyelvű óvónő dolgozik. Gyakorlatukból olyan módszereket mutattak be, amelyek segítségével a gyermekeket arra ösztönözték, hogy az új ételeket megkóstolják, megszeressék. Előtte egy kérdőívet készítettek a szülők számára, melyből a gyermekek étkezési szokásairól tájékozódhattak. A gyermekekkel közösen, gyakran készítenek az óvodában egészséges ételeket, italokat. A születésnapokat is az együtt készített gyümölcstortával ünneplik. Gyermek bográcsgulyásfőző projektjüket még a község „Bográcsfest” rendezvényén is bemutatták.

A konferencia következő részében Nagykanizsa város nyolc Zöld óvodája közül négy számolhatott be környezettudatos tevékenységéről.

Kovács Jánosné, az Attila tagóvoda vezetője ismertette a Zöld Óvoda kritériumrendszerét és az Örökös cím elnyerésének feltételeit. Városunkban három tagóvoda, a Kertvárosi, az Attila és a Hétszínvirág rendelkezik Örökös Zöld Óvoda címmel.

Ezután Havasiné Andrasek Magdolna, a Rozgonyi tagóvoda vezetőjének „Hagyományápolás és művészeti nevelés a Zöld óvodák tükrében” című előadása következett. Ismertette, hogy programjukban kiemelt szerepet kap a művészeti, a vizuális és a környezeti nevelés. Fontos számukra a hagyományőrzés és annak továbbörökítése. Állandó kiállításaik vannak, ahova minden érdeklődőt szívesen várnak. Gyakran tesznek látogatást Kendlimajorba, a Nagykanizsa közeli művésztelepre. A gyermekeknek gyümölcs- és zöldségnapokat is szerveznek.

Lenkovits Szilvia, a Vackor tagóvoda vezetője a „A geotermikus energiától a gyógynövényes kertig” címmel tartott előadást. Az előadó az egészséges életmód, a séták, a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta. Udvarukban gyógy- és fűszernövénykertet alakítottak ki, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján őshonos fát is ültettek a kicsikkel. Óvodájukat pár éve felújították, korszerű napkollektorral és geotermikus fűtésrendszerrel látták el, ami környezetbarát és energiatakarékos.

„Nem lehet elég korán kezdeni” címmel Keppel Julianna, a Pipitér tagóvoda óvodapedagógusa tartott előadást. Óvodájukban kiemelten kezelik a mozgásfejlesztést és a hagyományőrzést. Ők a színvonalas városi Pintyőke Fesztivál szervezői, ami nagy szakmai kihívást is jelent számukra. Sokat kirándulnak, hogy jobban megismerjék tágabb környezetüket. Sziklakertet, veteményeskertet, virágoskertet is gondoznak. Jelenleg az Örökös Zöld Óvoda címre pályáznak.

A Rózsa Óvoda tehetséggondozói tevékenységét Bogyay Lászlóné tagóvoda-vezető ismertette. Hangsúlyozta, hogy a tehetséggondozáshoz megfelelő körülményeket kell biztosítani, ilyen például a szeretetteljes légkör, a tevékenységek széles körű motivációja. Minél korábban kezdik a gyerekek fejlesztését, annál eredményesebb lesz a pedagógiai munka.

Dávid Ernőné, a Rózsa Óvoda „Gazdagító” pályázatának programját ismertette. Óvodájukban külön zene-, torna- és kézműves szobákat alakítottak ki, ahol a gyermekek maguk döntik el, hogy ezek közül melyikben tevékenykednek. Ismertette a szülők és a gyermekek közös, 12 alkalmat felölelő tevékenységét. Az előadás filmvetítéssel fejeződött be.

A konferenciáról összességében elmondhatjuk, hogy magas színvonalú előadások hangzottak el, amelyek hozzájárultak a résztvevők szakmai tapasztalatainak bővítéséhez.

Farkas Róbertné
óvodapedagógus

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!