This is an example of a HTML caption with a link.
Üdvözöljük a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján! Tudjon meg rólunk többet!

Nyitólap Zöld Óvodai Élet

Téli madárvédelem a Zalavári óvoda udvarán

A Zalavári Óvoda udvarára tévedő madarak a téli hidegben sincsenek magukra hagyva. Az érzelmi nevelés kitűnő példáját mutatja be a cikk, ahogyan az óvodás gyermekek féltő gonddal segítik a túlélést.

Kevés ember tudja közömbösen szemlélni a fagyos, téli napokon eleséget keresgélő madarakat. A kemény hideg és a hótakaró akadályozza őket abban, hogy megfelelő mennyiségű élelmet találjanak maguknak. Az eleség folyamatos biztosításával segíthetünk rajtuk a legtöbbet. A madarakat etető ember amellett, hogy gyönyörködik szárnyas látogatói látványában és jóleső érzéssel figyeli táplálkozásukat, egy nagyszerű emberi tulajdonságról is számot ad: önzetlenül segít.

A kisgyermekeknek fontos, hogy minél előbb megmutassuk, mennyire szükséges a madarak védelme, hiszen ebben a korban még nagyon fogékonyak az efféle ismeretekre. Egy nyüzsgő madáretető látványa a gyermeket és felnőttet egyaránt elbűvöl. Nincs is kedvesebb látvány, mint amikor az ember télen a jól fűtött csoportszobából kitekintve a havas udvarra, ott látja a madarakat csipegetni, repdesni. Mozgalmassá, élővé teszik a téli álmát alvó tájat.

Óvodánk udvarán ebben az évben is folyamatosan gondoskodtunk madaraink téli etetéséről. A kihelyezett etetőben folyamatosan pótoltuk a magokat és az itatók befagyott vizét.

Zsiradékból „ehető nyakláncot” (töpörtyű, szalonna stb.) fűztek a nagyobbak a madaraknak, hiszen tudják, hogy ez a madarak állandó test hőjének fenntartása szempontjából szükséges. A gyermekek – ha az időjárás engedi – a felnőttek segítségével szinte naponta szemrevételezik a madáretetők,- itatók tartalmát, és nagy szorgalommal töltik fel újra. A csoportszoba ablakain keresztül figyelemmel kísérhetjük a madáretető különleges vendégeit is – az ismert feketerigón, széncinegén, verebeken kívül megtanulhatják nevüket vagy csak egyszerűen gyönyörködnek bennük.

A gyermekekhez érzelmeiken keresztül vezet az út. A madarakat csodálkozva figyelő, kérdező óvodásnál motiváltabb partnert keresve sem találhat a pedagógus. Egy kis mesén keresztül elbeszélve a szegény kismadárka keserves életét a téli hónapokban, máris megnyertük a madáretetés híveinek őket. Nem fogják hát elfelejteni, hogy télen mennyire rászorulnak kis barátaink a segítségünkre!

Koroncz Katalin, Závec Károlyné

zoldovoda-kiemelt-01.png

15 éves a Zöld Óvoda pályázat

Folyamatosan értesülhet a jubileumi év eseményeiről!

 

 

Zöld Óvodák Magyarországon - térkép

Óvodáink Magyarországon

Térképes elrendezésben megtekinthetőek a Zöld Óvoda listák

 

 

Zöld Óvodák a Facebookon

Kövessenek bennünket!