15 éves a Zöld Óvoda pályázat margójára

A 15 éves Zöld Óvoda pályázat margójára

Hogyan is kezdődött? - Két nagyon erős hatás jelent meg az ezredforduló környékén:

- az egyik, a hazai óvodai nevelésünk értékeinek jelenléte és dicsőséges elismerése itthon és a nemzetközi iskoláskor előtti nevelés palettáján,

-  a másik, az ENSZ fenntartható fejlődést támogató felhívásai.

1996-2005 között nagyon erős összefogás és szakmai élet folyt a hazai óvodai nevelés területén. Az óvodapedagógusok szakmai elköteleződéssel és a magas szintű tudás mellett hittel végzett tevékenységeikkel ösztönözték az új dolgok megteremtését az óvodapedagógia megújításában.

Öröm volt szárnyalni, tervezni, vitatkozni, amikor a fejlesztés, a rendszerbe foglalás érdekében kiküldésre kerültek a felkérések, neves szakemberek, a gyakorlatban dolgozó óvodapedagógusok tömegesen vettek részt az előkészítő munkában. A cél hamar megfogalmazódott: az összeállított kritériumrendszerre épülő minősítő pályázattal átláthatóvá tudnánk tenni az óvodai környezeti nevelés tartalmát. A konkrét mérőeszköz a Zöld Óvoda Cím elérésében mérföldkő szerepet játszana, és önértékelés alapján a fenntartható fejlődés érvényesülésének szintjét tudná bizonyítani.

A szakmai viták, az elemző, értékelő műhelymunkák, az 500 óvodában kipróbált kritériumrendszer alkalmazhatóságának értékelése, mind-mind segítették a tervek megvalósítását. Ehhez nagymértékben hozzájárult a környezetvédelemért felelős tárca szakembereinek koordináló, segítő, támogató munkája is.

A tények és az elért eredmények igazolják, hogy mit jelentett a Zöld Óvoda cím pályázati úton való elnyerése. Büszkeséggel írom le: az első sikeres Zöld Óvoda pályázaton 2006-ban 109 óvoda kapott Zöld Óvoda címet, általuk megalapozva és azóta is működő, pályázati évenként bővülő, Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatát. Most 15 évvel később már ezer felett van a Zöld Óvoda címmel rendelkező óvodai feladatellátási helyek száma.

Mennyi minden történt 15 év alatt!

Egy év áll rendelkezésünkre 2021. április 18-tól 2022. április 18-ig, hogy összegyűjtsük/feltérképezzük, láthatóvá és közzé tegyük a Zöld Óvoda pályázat születésének és kiteljesedésének eddig elért eredményeit.

A születésnap kapcsán jó megállni, visszanézni és elgondolkodni. Mit, mikor tettünk eredményesen és hasznosan, és mikor mit kellett volna másképpen csinálni. Persze közben az is felmerül, hogy hogyan tudjuk még jobban folytatni… mire lenne szükség a jövőben, hogy ne tűnjenek el az eddig elért eredmények, jó gyakorlatok a Zöld Óvoda pályázat tovább fejlődhessen - idővel minden óvoda zölddé váljon. Ebben a távlati célban bízom, ami remélem nincs is beláthatatlanul messze…

Villányi Györgyné

c. főiskolai docens