Zöldike Madárbarát Kert a szegedi Földmíves Utcai Óvodában

2018. október 5-én, délelőtt, ünnepélyes keretek között átadásra került a Szegedi ÓVI Földmíves Utcai Óvodájának hátsó udvarán az interaktív Zöldike Madárbarát Kert.

Az átadón részt vettek az óvoda nagycsoportosi, a Szegedi ÓVI Bem Utcai Óvodájának egyik csoportja, az óvoda alapítványának kuratóriumi elnöke, a Szülői Munkaközösség tagja és Kosznai Norbert a szegedi Tudástár vezetője.

Az óvoda 2010 óta Madárbarát Óvoda is. Eddig is minden évben kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a gyermekek, és családok, megismerjék a közvetlen környezetükben és a város környékén élő madarakat, illetve, hogy minél inkább feladatuknak érezzék védelmüket, téli gondozásukat.

Óvodánk a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtártól kapott 50.000 Ft támogatást, amit valamilyen „zöld” szakmai programra lehetett felhasználni. Már régen terveink között szerepelt, hogy a hátsó udvarunkon ki szeretnénk alakítani egy madárbarát tanösvényt, ezért a támogatásból egy kültéri nyomolvasó játékot vásároltunk.

Ez volt a Kertünk első eleme.

A lebontott babaház körvonalát kihasználva felfestettünk egy házikót, ahol a ház körül élő madarakat lehet megismerni. Mellette két oldalt látható erdő, mező és vízparti élővilág.

Készültek „tapiládák”, melyekbe madarakkal kapcsolatos tárgyak, növények kerültek.

Az egyik játéknál a gyerekek összemérhetik magukat az Alföldön élő madarak szárnyfesztávolságával is. A kertben óriás puzzle segítségével különböző állatok képeit rakhatják ki a gyerekek. Emellett kialakításra került egy foglalkoztató is, ahol nem csak az asztalon ismerkedhetnek játszva a gyerekek a madarakkal, hanem a falfelület is kihasználásra került ebből a célból.

Természetesen a Kertben madáretetőket is itatókat is elhelyeztünk, melyeket a gyerekekkel közösen töltünk fel.

Minden állomásnál több játékra, tevékenységre van mód, melyek leírtunk és a helyszíneknél elhelyeztünk, ezzel segítve a pedagógusok munkáját.

A Kert egy játéka a Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár támogatásával készült. A többi játékot az óvoda dolgozói készítették. A falfestményekben a óvónőknek, Benák Csaba festőművész segített.

A Zöldike Madárbarát Kert célja, hogy a gyerekek játszva, tevékenykedés közben ismerkedjenek meg a közvetlen környezetükben élő madarakkal, azok életmódjával. A madarak védelmének fontosságával. Mindeközben bővülnek ismereteik és fejlődnek képességeik.