"Zöldülhetnek" az óvodapedagógusok Pécsett

Ismét „zöldülhetnek” az óvodapedagógusok Pécsett

A pécsi székhelyű, elsősorban környezeti neveléssel foglalkozó Zöld-Híd Alapítvány eddig összesen 125 óvodapedagógus számára biztosított ingyenes, akkreditált továbbképzési lehetőséget az óvodai fenntarthatóságra nevelés témakörében.

Korábban a szervezet négy alkalommal valósította meg az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által akkreditáltatott „Felkészítő képzés Zöld Óvoda/Ökoiskola koordinátorok részére” elnevezésű pedagógus továbbképzés óvodai modulját a Dél-Dunántúl óvodapedagógusai számára. Az alkalmak segítségével összesen 80 fő vált Zöld Óvoda koordinátorrá.

Az elmúlt években két saját továbbképzést is kidolgozott az alapítvány. A „Zöld Óvodák – zöld otthonok” programot két alkalommal szervezték meg, a „Zöld jeles napok az óvodában és otthon” elnevezésűre pedig egyszer került sor, 2022 májusában. Az Agrárminisztérium Zöld Forrás programja támogatásának köszönhetően a résztvevők ingyenesen kapcsolódhattak be, valamint egy a projekt során kidolgozott oktatási anyagot is kaptak. A papír alapú kiadvány különlegessége, hogy nem csak ismereteket közöl, hanem az egyedi kialakításnak köszönhetően segíti a jegyzetelést, a továbbképzés során szerzett tapasztalatok feldolgozását.

2022 szeptemberében indul a következő ingyenes továbbképzés, a korábban akkreditáltatott „Zöld Óvodák-zöld otthonok” elnevezésű 30 órás programon vehetnek részt Baranya, Tolna valamint Somogy megye óvodapedagógusai. Az ismeretátadáson túl cél az intézmények közötti hálózatosodás ösztönzése, a fenntarthatósági iránti elköteleződés elmélyítése. Az interaktív, gyakorlatokra és csoportmunkára épülő programra még lehet jelentkezni: https://tinyurl.hu/8G1R

Néhány résztvevői visszajelzés az utolsó továbbképzésről:

  • „Az előzetes elvárásaimat felülmúlta a továbbképzés több szempontból is. A szakmai gyarapodás mellett feltöltődést is jelentett. Köszönöm!!!”
  • „Az oktatási módszerek sokfélék, színesek, kreatívak voltak, sok tapasztalat, ötlet volt bennük.”
  • „Nagyon jól megszervezett volt a továbbképzés, minden részletre figyeltek. Maximálisan meg voltam elégedve! Mindenkinek ajánlani fogom!”

 

A szervezet 2014 óta végez Zöld Óvoda mentorálási munkát, Baranya, Somogy és Tolna megye óvodái körében. Segítenek, hogy az intézmények megismerjék a Zöld Óvoda kritériumrendszert, minél több pontját teljesítsék, illetve háromévente sikerrel pályázzanak a címre. Az elmúlt években közel 150 óvodával kerültek személyes kapcsolatba, előadásokkal, nevelés nélküli munkanapokkal, pályázati tanácsadással segítik a nevelőtestületeket. Zöld Óvoda tanácsadói munkát évek óta az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával végzik. A Zöld-Híd Alapítvány 2004 óta működteti az Öko-Kuckó Oktatótermet Pécsett a Széchenyi téren, valamint az óvodapedagógusok számára a környezeti nevelési módszereik bemutatására és a Zöld Óvodák tapasztalatainak megosztására blogot hoztak létre Zöldítő néven (www.zoldito.blog.hu).

Bővebb információ: www.zold-hid.hu