10 éves a Zöld Óvoda pályázat

2006 tavaszán került először meghirdetésre a Zöld Óvoda pályázat, amely hazánkban elismerést, és rangot adott az iskoláskor előtti környezettudatosságra nevelésnek.

A Zöld Óvoda pályázat megálmodóit és elindítóit az óvodákban folyó fenntarthatóságra nevelés szellemében történő óvodai nevelőmunka gyakorlati megvalósítása, fejlesztése, terjesztése, minősítő címmel való elismerése, és az így, általuk alkotott Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának kialakítása vezérelte.

A 2000. évi XLIII. Hulladékgazdálkodási törvény kiadásával indult meg - mint magyar sajátosság - a Zöld Óvoda program rendszerszerű kidolgozásának alapozó folyamata. 2003-ban elkészült az óvodapedagógusok továbbképzésének alapját képező „Hulladékgazdálkodásról óvodapedagógusoknak” segédkönyv. A tanfolyamokon 400 óvodapedagógus térítésmentesen vehetett részt az ország különböző területéről. Ezt a feladatot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által meghirdetett pályázat eredményeként az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Főiskolai Kara végezhette. Ezen eredmények alapján a környezetügyért felelős tárca (KvVM) megbízása útján dolgozták ki óvodai szakértők, szaktanácsadók, óvodavezetők, a szakma iránt elkötelezett óvodapedagógusok és főiskolai oktatók a Zöld Óvoda pályázatot. 2005-ben elkészült a Zöld Óvoda 20 pontos kritérium- és indikátorrendszere. Ennek alapján 2006. április 18-án indult sikeres útjára a Zöld Óvoda program és került sor az oktatásügyért felelős tárcával közösen a „Zöld Óvoda” pályázat meghirdetésére.

Tíz év egy pályázat életében nagy idő. Ezen időszak alatt végzett munka eredményeként 2015 decemberéig 1568 óvodai feladat-ellátási hely pályázott sikeresen, és nyerte el a megtisztelő minősítő címet.

A jubileum alkalmából a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár programsorozat meghirdetését tervezi, amelyet a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának honlapján (www.zoldovoda.hu) tesz közzé.