Pályázati felhívás „Zöld Óvoda” „Címmegtartó Óvoda” és „Örökös Zöld Óvoda" cím elnyerésére (2023)

A minél fiatalabb korban megkezdett szemléletformálás alapvető fontosságú, ezt segítik a Zöld Óvodák is, amelyekben a gyermekek életkoruknak megfelelő, élményekre és tapasztalatra épülő környezeti nevelést kapnak. Az Energiaügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium által meghirdetett „Zöld Óvoda”, „Címmegtartó Zöld Óvoda” és „Örökös Zöld Óvoda" cím elnyerésére június 6-tól lehet pályázni – jelentette be Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a „Zöld Óvoda” minősítő cím pályázat elősegíti a környezettudatos és fenntarthatósági szempontok, értékek elterjesztését, biztosítja az élményekre és tapasztalatokra épülő környezeti nevelést az intézményekben. A program pályázati rendszere 17 éve indult és évről évre egyre több intézmény érdeklődik iránta. Jelenleg mintegy 1100 óvoda a tagja. Célunk, hogy a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózata a mentorálási rendszerrel, az akkreditált pedagógus-továbbképzéssel és új oktatási segédeszközök biztosításával még tovább bővüljön – tette hozzá Raisz Anikó.

A cím garancia arra, hogy az intézményben megalapozzák a gyerekek ökoiskolai nevelését, mivel a helyiségeinek kialakítása segíti az egészséges életmódot, emellett lehetőség szerint biztosítják a szelektív hulladékgyűjtést és óvodakertet alakítanak ki. Az óvodák figyelmet fordítanak a szülők és a helyi társadalmi közösségek környezettudatos szemléletformálására is.

A pályázó óvodák a felhívásban meghatározott kritériumrendszer alapján önértékelést készítenek, melyben számot adnak az óvodában folyó, a fenntartható fejlődés elvei szerinti tevékenységek tartalmáról, a környezeti nevelés szintjéről, az innovációs tevékenységek jellemzőiről és a fenntarthatóság szempontjai szerinti működtetésről. Amennyiben egy óvoda három alkalommal elnyerte a „Zöld Óvoda” címet, megpályázhatja a visszavonásig érvényes „Címmegtartó Zöld Óvoda” vagy az „Örökös Zöld Óvoda” címet. A pályázatokat 2023. június 6-tól szeptember 30-ig lehet benyújtani.

A részletes pályázati felhívás itt érhető el: https://zoldovoda.hu/palyazatonline/palyazati-felhivas