Pályázati felhívás „Zöld Óvoda” „Címmegtartó Óvoda” és „Örökös Zöld Óvoda" cím elnyerésére (2024)

2024. június 20-tól szeptember 30-ig nyújthatók be a pályázatok a „Zöld Óvoda” cím elnyerésére

 

A Kormány kiemelt hangsúlyt fektet a szemléletformálást segítő programok támogatására, amelyek igyekeznek már a legkisebb kortól kezdve megtanítani a gyerekeket a természeti értékek szeretetére, tiszteletére. Ebben fontos szerepet játszanak a Zöld Óvodák, ahol a gyermekek életkoruknak megfelelő környezeti nevelést kapnak. Az Energiaügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium által meghirdetett pályázaton a „Zöld Óvoda”, a „Címmegtartó Zöld Óvoda” és az „Örökös Zöld Óvoda" címek elnyerésére lehet pályázni – jelentette be Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

 

A „Zöld Óvoda” minősítő cím pályázat elősegíti a környezettudatos értékek és szokások elterjesztését, valamint biztosítja a fenntarthatósági szempontok beépítését az intézmények működtetésébe. A cím elnyerése biztosítékot jelent a szülők számára, hogy gyermekeik környezettudatos nevelésben részesülnek, ennek során nyitottabbá válhatnak a természet jelenségeire és életüknek szerves részévé válik a fenntarthatósági és környezetkímélő szemlélet – tette hozzá Raisz Anikó.

 

A Zöld Óvoda programban részt vevő óvodákban a gyermekek jobban megismerhetik a környezetük állat- és növényvilágát, lakóhelyük hagyományait. Ezek az intézmények figyelmet fordítanak a szülők és a helyi társadalmi közösségek környezettudatos szemléletformálására is. Az óvoda berendezését egyszerűen, természetes anyagok felhasználásával alakítják ki, a kertjében pedig – a helyi lehetőségek figyelembe vételével – zöldséges- és virágoskertet, gyógy- és fűszernövény részt, komposztálót, sziklakertet, kerti tavat valósítanak meg. Előnyben részesítik a helyi termelőket és piacot a nyersanyagok beszerzésénél. A mindennapi működés folyamán törekednek a környezetkímélő anyagok, így például a környezetbarát tisztítószerek használatára, valamint a takarékos, lehetőség szerint megújuló forrásokból fedezett energiahasználatra. A Zöld Óvodákban biztosított a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége is, valamint az ajándékok és a játékok készítése során is érvényesítik a „hulladék nem szemét” elvét.

 

A Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának jelenleg 1136 óvoda a tagja, így hazánkban ma már minden negyedik gyermek olyan óvodába járhat, ahol tevékenységorientált környezeti nevelésben részesül. A pályázat iránt évről évre egyre több intézmény érdeklődik és a mentorálási rendszerrel, az akkreditált pedagógus-továbbképzéssel, valamint új oktatási segédeszközök biztosításával még tovább növekedhet a Zöld Óvodák száma.

 

A pályázó óvodák a felhívásban meghatározott Kritériumrendszer alapján önértékelést készítenek, melyben számot adnak az óvodában folyó, a fenntartható fejlődés elvei szerinti tevékenységek tartalmáról, a környezeti nevelés szintjéről, az innovációs tevékenységek jellemzőiről és a fenntarthatóság szempontjai szerinti működtetésről. Amennyiben egy óvoda három alkalommal elnyerte a „Zöld Óvoda” címet, megpályázhatja a visszavonásig érvényes „Címmegtartó Zöld Óvoda” vagy az „Örökös Zöld Óvoda” címet. A pályázatokat 2024. június 20-tól szeptember 30-ig lehet benyújtani.

 

A részletes pályázati felhívás itt érhető el: https://zoldovoda.hu/palyazatonline/palyazati-felhivas